Gå til sidens hovedinnhold

Så mye alkohol kjøpte vi i Midtfylket

Artikkelen er over 3 år gammel

Gjennomsnittsnordmannen handler 5 liter ren alkohol i året fra butikk og Vinmonopolet. I Midtfylket ligger snittet på 4,85 liter.

Kommunene har for første gang fått en oversikt over salg lokalt. Det viser at innbyggerne i Midtfylket drikker helt på det jevne med resten av befolkningen i Norge.

Riktig nok ligger det noen desimaler under. I Modum, Sigdal og Øvre Eiker kjøpte innbyggerne 4,9 liter alkohol hver, mens det er kryllingene som drikker minst. De kjøpte nemlig ikke mer enn 4,7 liter alkohol hver.

For ordens skyld: Tallene er fra 2016.

LES OGSÅ: Ti sa ja, men KrF-Kari sa nei

Turisme gir utslag

Helsemyndighetene har regnet ut at en voksen nordmann i gjennomsnitt drakk nesten 7 liter ren alkohol i 2016, mens salg fra Vinmonopol og butikker utgjorde 5 liter.

– Det er delvis tatt hensyn til handelslekkasje mellom kommunene, avstand til Vinmonopolet samt turisme, men disse faktorene må likevel tas i betraktning når man vurderer tallene, opplyser Folkehelseinstituttet.

Det er justert for feriemåneder slik at kommuner som er typiske feriemål ikke skal få kunstig høyt utslag. Likevel bør kommunene ta reiseliv – for eksempel i helgene – med i vurderingen, heter det.

(Saken fortsetter under faktaboksen)

 

Afterski drar opp

Tre kommuner nord i Buskerud, Hemsedal, Hol og Gol, topper listen over alkoholsalg med 6,9 til 6,5 liter ren alkohol i året per person over 15 år. Mye tyder på at det er valfarten av after ski-turister fra Østlandet og Vestlandet som sender disse tre Hallingdal-kommunene til topps.

Lavest salg finner vi i Hedmark-kommunene Eidskog og Åsnes (2,7 og 3,1 liter) og Eidsberg i Østfold (3,2 liter).

– I befolkningen er alkoholbruk blant de viktigste risikofaktorene for helsetap og tidlig død. Dette er derfor et viktig tema for det lokale folkehelsearbeidet, sier seniorforsker Ingeborg Rossow ved Folkehelseinstituttet.

LES OGSÅ: Eldre drikker mer og oftere

Kommunene kan sammenligne

Det er første gang folkehelseprofilene viser tall for alkoholomsetning i butikk og på Vinmonopolet på kommunenivå. Statistikken omfatter også en oversikt over hvor mange skjenkesteder det er i kommunen samt skjenketidsslutt.

På denne måten kan kommunene se hvordan de ligger an i forhold til nivået i fylket, landsgjennomsnittet eller sammenligne seg med nabokommunen. Skjenking fra serveringssteder regnes derimot ikke med, og heller ikke taxfree-salg eller grensehandel. Smugling, hjemmebrent og forbruk i utlandet inngår ikke i statistikken.

Kommentarer til denne saken