Smitten brer om seg i stadig økende hastighet, og bidrar til smitterekord i Modum. 29 tilfeller på ett døgn har man aldri tidligere registrert.

Tallet gjør samtidig at 72 moinger sitter i isolasjon med påvist smitte og 110 er i karantene. Dette skriver kommunen på sin egen hjemmeside.

Åmot ser på mange måter ut til å være hardest rammet, da det meldes om utbrudd på Enger skole, Buskerud skole og Buskerud videregående skole.

Vaksine hjelper

– Smitten øker lokalt, dette er forventet. Vi vil se «klynger/utbrudd» av smitte i barnehager, skoleklasser og også på arbeidsplasser. Det er nå den svært smittsomme omikron varianten av Covid-19 som dominerer, sier kommuneoverlege Pål Steiran.

– Så lenge sykdomsbyrden er lav og smittebelastningen på helsevesenet og andre samfunnssektorer lokalt er lav, vil vi begrense jevnlig testing målrettet for også å holde tiltaksbyrden nede. Dette gjelder spesielt for barn som erfaringsmessig blir lite påvirket av smitten, legger han til.

Samtidig er det også gledelig informasjon å spore i smittetallene.

– Svært få i aldergruppen over 50 år blir nå smittet, dette er bra. Vaksinasjon har tydelig effekt, og er den beste beskyttelsen mot alvorlig sykdom, sier Steiran.

Steiran utdyper at de aller fleste av de smittede er meldt med få eller moderate symptomer.

Selvtest

Hovedregelen er nå at om du har symptomer skal du holde deg hjemme, og ta en test.

– Gjerne selvtest. Er denne positiv tar du kontakt med teststasjonen hvor smitte-teamet vil følge deg opp. Du oppfordres til å informere de du har vært i nærkontakt med, sier Steiran.

Nærkontakt er definert som avstand mindre enn to meter i mer enn 15 minutter de siste 48 timer før du fikk symptomer eller testet positivt.

– Det er også svært nyttig å laste ned Smitte-stopp appen og også registrere seg der om man tester positivt.

Karantenesjekken: Se hvilke regler som gjelder for deg (lenke til helsedirektoratet.no)