NB! Saken er oppdatert 5. juli og det er endret i teksten om at ingen andre enn Nina Lobben og Ann Kristin Hallerdalen fra Modum har fått heltemedalje. Vi har lagt til opplysninger om tre til som fikk medaljen i 1974.

13. august 2020 reddet Nina Lobben (45) med sin snarrådige innsats menneskeliv under en brann på Vikerjordet i Vikersund. Onsdag ble hun hedret med Carnegies heltemedalje i bronse.

– Du handlet før du vurderte og tenkte. Du var snarrådig, og du satte ditt eget liv og helse på spill for å hjelpe andre i den ytterste nød. Du er en ekte helt, sa ordfører Sunni Grøndahl Aamodt, under en høytidelig utdeling av den gjeve hedersbevisningen på Tyrifjord hotell onsdag ettermiddag.

Ba jente hoppe

Det var for snaue ett år siden det skjedde. Nina Lobben hørte brannalarm og fortvilte rop og skrik. Hun skjønte fort at det var full fyr i firemannsboligen i nabolaget. Der bodde fire familier, alle med utenlandsk opprinnelse.

Barføtt løp Nina inn i bygningen for å få ut mennesker. Hun måtte snu på grunn av varme og røyk, og skjønte fort at det var barn igjen i andre etasje. Hun løp derfor til baksiden av boligen, der hun så en fortvilet ung jente i vinduet. Nina Lobben gjorde anskrik og ba jenta hoppe.

Manglende norskkunnskaper, sammen med skrekk og sjokk, gjorde at jenta ble stående. Røyken veltet ut og flammene nærmet seg. Rett før det var for seint, hoppet jenta og landet i Ninas armer – og reddet dermed livet. Nina bidro også til å dra bort jentas mor, som midt i kaoset hadde besvimt.

Alt skjedde før brannvesenet hadde kommet til.

– Det er liten tvil om at du bidro til å redde liv. Du gjorde en heltemodig innsats, sa brannmester Inge Bye fra Modum brannvesen, som sammen med rådmann Aud Norunn Strand deltok på den minneverdige heltemedalje-utdelingen.

Flere har fått medalje

Kommunen spanderte middag for Lobben og hennes fire ungdommer i nydelig sommervær. Lobben ble en flott medalje og en stor medaljong, samt et nydelig diplom til del. Det var også Modum kommune som innstilte Nina Lobben til heltemedaljen, som blir svært få til del. Den har ikke blitt delt ut i Norge siden 2019.

Men flere moinger har fått lignende medalje. I 2018, da Ann-Kristin Hallerdalen ble hedret for heltemodig innsats under brannen i Lilleåsgata i Åmot i 2017.

Etter en husbrann i 1974, også den i Lilleåsgata i Åmot, fikk Thorbjørn Vangen og Lars Magne Nilsen Carnegies heltemedalje i bronse og en sjekk på 500 kroner. De reddet en liten jente på sju år ned fra tredjeetasje i boligen som sto i full fyr.

Også Tormod Olsen fra Vikersund fikk medalje etter å ha reddet en familie på tre som var på seiltur på Tyrifjorden på St. Hansaften. De ble overrasket av et forrykende utvær og båten kullseilte.

Røyklukt i lang tid

Og brannhelten selv var overrasket og glad over medaljer og flott diplom som ble henne til del. Hun har fått ødelagt en tommel som følge av at hun tok imot jenta som hoppet fra andre etasje, en skade hun må leve med resten av livet.

– Og det var en vanskelig tid før firemannsboligen ble helt revet. Hver kveld sivet det røyklukt inn på soverommet mitt, noe som framkalte vonde minner, sier Nina Lobben.

Selv har hun etter hendelsen blitt enda mer nøye med brannsikkerhet i eget hus. Det kan utvilsomt være en nyttig påminnelse for alle oss andre.

Fakta Carnegies heltemedalje

  • Carnegies Heltefond i Norge ble opprettet i 1911 som en norsk del av det internasjonale Carnegie Hero Fund.
  • Fondets grunnlegger var Andrew Carnegie (1835-1919), som utvandret fra Skottland til USA i 1848. Han donerte store penger til et hjelpefond for å hedre helter, et fond som i dag eksisterer i mange land.
  • Fondet sorterer under Det Kgl. Nærings- og Fiskeridepartement. Det er Statsforvalterne som deler ut medaljer og honnør. Ordførere kan dele ut på vegne av denne.
  • Fondets formål er å påskjønne heltegjerninger utført i Norge og hvor vedkommende redningsutøver frivillig og med risiko eller fare for eget liv redder andre. I særlig grad er det viktig å fremheve de lokale og uselviske helter som gode eksempler for andre
  • Leder i styret for Carnegie i Norge er Liv Arnesen. Hun har med blant annet en representant for den amerikanske ambassaden i styret