Gå til sidens hovedinnhold

Ni nye smittetilfeller: – Vi må gjennom vinteren leve med at det vil være smitte i samfunnet

Etter å ha slått ned utbruddet knyttet til Nordre Modum ungdomsskole, har det vært et par rolige smitte-uker i Modum. Tirsdag kom det imidlertid en ny eksplosjon.

Hele ni nye smittetilfeller på én dag. Så mange nye påviste tilfeller av koronasmitte har det ikke vært så langt i november. Tallet gjør samtidig at hele 17 innbyggere er i isolasjon med smitte.

Mer enn smittetall

Av disse 17 er en innbygger innlagt på sykehus. Utover dette, er ingen av de smittede alvorlig syke, melder Modum kommune på sin egen hjemmeside.

Fire av de 17 er asymptomatiske, som vil si at de føler seg friske – altså i den helt andre enden av skalaen enn den ene som er lagt inn på sykehus.

Til tross for høyt smittetall siste døgn, er ikke kommuneoverlege Pål Steiran særlig bekymret. For der smittetall alene tidligere var en svært viktig indikator på alvorlighetsgraden for helsevesenet, er det etter vaksiner ikke lenger slik.

– Vi må gjennom vinteren leve med at det vil være smitte i samfunnet rundt oss. Vi måler nå alvorlighetsgraden i antallet alvorlig syke, og hvordan helsevesenet og sykehusene klarer å håndtere disse.

Les også

– Unngå unødvendige nærkontakter og tenk på meteren

Fem uvaksinerte

Av de 17 som nå sitter i isolasjon er fem uvaksinerte. Av disse igjen er to under 12 år, og skal følgelig ikke vaksineres. Videre opplyser kommunen at fem er delvaksinerte, altså kun har én dose, mens seks er fullvaksinerte og én har ukjent status.

Et annet viktig aspekt er at mange smittes innad i egen husstand. Hele åtte av de 17 er smittet på denne måten,

– Vi ser at mye smittespredning skjer innen husstander der ett husstandsmedlem er påvist positiv. Derfor er det nå tydelige råd og anbefaling om karantene og utstrakt testing for resten av husstanden, sier Steiran.

Ingen lokale forskrifter

Nest høyeste smittekilde er gjennom arbeidsplassen, som gjelder for fem personer. Én har blitt smittet i utlandet, to på skoler utenfor Modum og to har ukjent smittevei.

– Vi ser at det er mye smitte rundt oss nå, også i våre nabokommuner. Mobiliteten er stor, ikke minst med tanke på inn- og utpendling til skoler og arbeidsplasser. Det vil forholdsmessig være uten hensikt med lokale forskrifter. Smitteutviklingen følges tett, og det kan komme på tale med regionale tiltak hvis utviklingen går mot enda mer smitte i samfunnet rundt oss, sier kommuneoverlegen, som er tydelig på at det er viktig å vaksinere seg for å få endelig bukt med pandemien.

– Det ser også ut til at mange tror at en ikke kan bli smittet når en er vaksinert. Det er feil. Vaksinerte kan bli syke, men får i de fleste tilfelle et mildere sykdomsforløp. Med andre ord; vaksinerte må også ta hensyn til smittevernrådene vi kjenner.

Kommentarer til denne saken