Gå til sidens hovedinnhold

Nasjonal anbefaling: Bruk munnbind i taxi, butikker og kjøpesentre

Regjeringen anbefaler bruk av munnbind på kollektivtrafikk, taxi og kjøpesentre for å bremse spredningen av koronaviruset.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) la fram de nye anbefalingene i Stortinget tirsdag formiddag. De vil gjelde fra onsdag.

– Det innføres en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind i kontakt med ansatte i helsevesenet. Vi anbefaler at det brukes munnbind på kollektivtransport, i taxi, i butikker og i kjøpesentre hvor det ikke er mulig å holde avstand, sa Støre.

Han sa at regjeringen vil videreføre anbefalingen om å teste skoleelever i områder med økende smittespredning.

Må teste negativt

Hvis du bor sammen med en som har fått påvist koronasmitte, må du heretter sitte i karantene til du har fått negativt testsvar.

Regjeringen kommer nå med to innstramminger i karantene- og isolasjonsregimet for å redusere trykket på helsetjenestene, varslet statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han tirsdag redegjorde i Stortinget for koronasituasjonen.

* Hvis du bor sammen med en som er smittet, må du holde seg i karantene inntil du har fått negativt svar på din egen koronatest. Det gjelder enten du er vaksinert eller ikke. For å slippe karantene må vaksinerte teste seg på nytt innen sju dager, mens uvaksinerte må teste seg daglig i sju dager med hjemmetest eller annenhver dag med PCR-test.

– For barn er dette ikke en plikt, men en anbefaling, understreket Støre.

* Er du selv smittet, må du holde seg isolert i fem dager, ikke to som har vært gjeldende regel fram til nå. Du må også ha vært feberfri i 24 timer.

– Det vil være behov for skjerpede tiltak i visse situasjoner. Nå er vi i en slik situasjon, sa Støre

Jobber med innstramminger

– Vi jobber nå med nye innstramminger i grensereglene og vil senere i dag komme tilbake med mer informasjon om dette, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Arbeidet med innstramminger i innreisereglene gjøres i tett dialog med helsemyndighetene og med andre land, sa Støre fra Stortingets talerstol tirsdag. Han redegjorde da for regjeringens koronastrategi.

– La det ikke være noen tvil – regjeringen er beredt til å iverksette nødvendige tiltak raskt dersom situasjonen tilsier det og vi har solid faglig dekning, sa han videre.

Kommentarer til denne saken