Matminister på restejakt

Matminister Jon Georg Dale har hentet sin forundringspakke hos bakeren, ved innehaver Line Glende.

Matminister Jon Georg Dale har hentet sin forundringspakke hos bakeren, ved innehaver Line Glende. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Glem Pokémon. Nå kan du heller jakte overskuddsmat rett etter stengetid.

DEL

(Siste) Appen «Too Good To Go» er i ferd med å ta av. Matminister Jon Georg Dale (Frp) har prøvd den ut og er full av lovord.

 – Det kastes altfor mye mat både i Norge og resten av verden, samtidig som mange lever i sult. Med denne appen utnyttes ressursene, og alle er vinnere. Her er det verdiskapning i alle ledd, sier Jon Georg Dale til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Verdiskapning

– Forbrukeren kan få gode matvarer rimelig, bedriftene kan øke sin inntjening, og matsvinnet reduseres, legger han til.

Appen han snakker om gir rett og slett forbrukeren muligheten til å bestille overskuddsmat hos bakeriutsalg, restauranter og spisesteder og hente varene utenfor døren rett etter stengetid.

Innehaver hos Baker Hansen på St. Hanshaugen i Oslo, Line Glende gjør klar en forundringspakke.

Innehaver hos Baker Hansen på St. Hanshaugen i Oslo, Line Glende gjør klar en forundringspakke.

Dale har prøvd det ut selv. Hos bakeren kjøpte han en forundringspakke med brød, muffins, sandwich og bolle, godt innpakket for 30 kroner. Hylleprisen ville vært på opp mot 150 kroner.

Men viktigst av alt: Alternativet var å kaste det, eller gi det bort som dyremat.

Veldig enkelt

Sophie Wiik, daglig leder og eier av appen, fikk ideen da hun ble klar over hvor mye buffetmat som  ble kastet da hun bodde i Danmark. Dermed ble appen lansert. Den kobler forbrukere med aktører som har mat til overs etter dagens servering eller salg.

Et halvt år senere er 150 norske bedrifter tilknyttet appen. Flest i Oslo-området, men også mange på Romerike og resten av landet.

Appen dekker spisesteder fra Arendal i sør til Tromsø i nord, og utbredelsen øker stadig.

«Too Good To Go» formidler i gjennomsnitt 370 måltider per dag på landsbasis. Dette er måltider som egentlig skulle ha gått i søpla.

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale er oppriktig opptatt av nettopp å redusere matsvinn.

– Det er viktig både for lommebøkene, matbransjen, og for miljøet, påpeker Dale. (ANB)

Artikkeltags