Nå lyser denne gjengen opp i mørket

LYSER OPP: Barna i Barnas hus fikk nye refleksvester på refleksens dag.

LYSER OPP: Barna i Barnas hus fikk nye refleksvester på refleksens dag. Foto:

15. oktober er den nasjonale Refleksdagen. Det vet de svært godt i Barnas Hus og på Stalsberg skole.

DEL

– Vi møtte en herlig gjeng med små barn i Vikersund. Barna var fullstendig klar over viktigheten av refleksvester og hvorfor de brukte dem. Barnehagen var veldig glad for å få disse, sier Tone Grønvold fra Gjensidige.

Hun besøkte Barnas Hus sammen med kollega Sachin Gupta på torsdag. De to delte ut reflekser til barna.

Er vant til å bruke vester

Grønvold, som begynner ved Gjensidiges lokalkontor i Vikersund i desember, synes det er en viktig oppgave å bidra til et tryggere lokalsamfunn for store og små.

– Vi starter her på Barnas Hus Barnehage, men ønsker oss søknader fra flere barnehager og 1. klasser i området, sier Grønvold.

– Barna er glade for å få vester, og de er veldig vant til å bruke refleksvest. Det har de på seg hver gang de er ute på tur i barnehagen – og vi går mye på tur, sier Ann Kristin Brunæs, styrer ved Barnas Hus.

Hun sier at de snakker mye om trafikkregler og er opptatt av å lære barna å ferdes trygt i trafikken når de er ute og går. I dette inngår også bruk av refleks. Brunæs er glad for at barna nå lyser ekstra godt opp med flunkende nye vester.

Ønsker søknader

På grunn av koronapandemien ønsker ikke forsikringsselskapet å kjøre ut refleksvester.

– Det er dessverre litt utfordrende å dra rundt og dele ut refleksvester nå, men vi ønsker gjerne å høre fra flere barnehager og 1. klasser som trenger nye refleksvester, sier Grønvold.

Bruker du refleks, er du synlig på hele 140 meters hold når bilen du møter bruker nærlys. Uten refleks er du først synlig på 25–30 meters hold. Omregnet til sekunder har bilføreren 10 i stedet for 2 sekunder på å reagere.

– Selv om du ser bilen, er det ikke sikkert bilfører greier å få øye på deg. I verste fall oppdager ikke bilføreren deg i mørket, og rekker ikke bremse før det er for sent. I slike tilfeller kan refleks være forskjellen på liv og død, sier Grønvold.

– Ved å være synlige, hjelper vi hverandre med å skape en tryggere trafikk.

Går ut på dato

Refleks har også «utløpsdato» Refleksene dine blir slitt over tid, og slitasje og riper svekker reflekseffekten. Det er derfor lurt å skifte ut refleksen når den begynner å få mange riper eller er synlig falmet.

– Det samme gjelder refleksvester. Dersom du har vasket vesten 20-30 ganger, er reflekseffekten svekket så mye at bør kjøpe en ny, sier Grønvold.

Godt mottatt: Magnus Gundersen fra Sparebank1 Modum registrerer at refleksvestene ble godt motatt av 1. klassingene på Stalsberg skole.                Foto: Privat

Godt mottatt: Magnus Gundersen fra Sparebank1 Modum registrerer at refleksvestene ble godt motatt av 1. klassingene på Stalsberg skole. Foto: Privat

Reflekser også på Stalsberg

Også Sparebank 1 Modum var i aksjon på Refleksdagen. Magne Gundersen besøkte førsteklassingene Stalsberg skole i Geithus. Som en gave fra banken delte han ut refleksvester til alle skolestarterne på skolen.

– Dette er et viktig tiltak. Vi må starte med de yngste slik at de får gode vaner, og så håper vi jo at de er flinke til å mase på de voksne, så vi også blir flinkere.

Faktisk oppgir 1 av 4 fotgjengere at de sjelden eller aldri bruker refleks. Nær 1 av 3 syklister bruker sjelden eller aldri refleks når de sykler, kan Gundersen fortelle og kom med denne klare oppfordringen: – Bruk refleks – den redder faktisk liv!

Alle førsteklassingene på skolene i Modum får en refleksvest, mens 2. og 3. klassingene får et refleksbånd. Refleksdagen er et samarbeid mellom Trygg Trafikk og Fremtind forsikring.

Fakta

5 reflekstips:

1. Velg alltid reflekser med CE-merke. Dette er det typen som gir den reflekseffekten du behøver.

2. Heng eller fest refleksen i knehøyde. Dermed mottar refleksen mest mulig lys fra billyktene.

3. Velg reflekser som beveger seg når du bruker dem – de synes best.

4. Fest refleks på alle jakker, vesker og bagger. Dermed er du alltid klar og forberedt når det er mørkt.

5. Husk at du enkelt får kjøpt gode reflekser på nettet, i sportsbutikker, på apotek eller i bokhandelen.

(Kilde Trygg Trafikk)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken