– De nye testreglene gjelder for dem som har fått to og tre vaksiner, og for dem som har vært smittet med korona i løpet av de tre siste månedene, sier kommuneoverlege Pål Steiran i Modum, Sigdal og Krødsherad.

PCR- tester anbefales fortsatt for dem som er under pågående behandling i helsevesenet.

Må melde fra om smitte selv

Heretter må de som tester positivt på selvtester selv registrere testresultatet, via en lenke på kommunenes hjemmesider.

– De som tester positivt, vil deretter bli kontaktet av våre smitteteam og få informasjon om hvordan de skal forholde seg til smitten, sier kommuneoverlegen.

Årsaken til at PCR-testing av fullvaksinerte droppes, er at testene kan fange opp smitten før man blir smittsom. Noe som er praktisk unødvendig, og at testene derfor legger unødvendig beslag på ressurser, spesielt på sykehuslaboratoriene.

Seks dagers isolasjon

Kravet om isolasjon i seks dager, gjelder også ved positive selvtester.

– De som tester positivt på selvtester behøver likevel ikke kontakte lege, med mindre de føler seg veldig syke. For mange vil smitten kun oppleves som en lett influensa, eller at de ikke får symptomer på smitte i det hele tatt, sier Steiran.

– Negativ selvtest = neppe covidsmittet

Positive selvtester fanger antigener av viruset, og slår ut når man har tydelige symptomer og er smitteførende.

– Opplever man symptomer og selvtesten stadig er negativ, har man nok ikke covid, sier Steiran.

Om du har nesesymptomer, sier kommuneoverlegen at testen bør tas i nesen. Men ved sår hals anbefaler han at man tar testen i halsen, eller gjerne begge steder.