Gå til sidens hovedinnhold

Kjører du lenger enn du har lov til?

Artikkelen er over 5 år gammel

Rundt 20.000 norske bilister kjører lenger enn de er forsikret for.

(Siste)

Det viser beregninger fra forsikringsselskapet If. Antallet er basert på selskapets egne skadetall og markedsandeler.

Hva som er avtalt årlig kjørelengde står oppgitt i forsikringsbeviset. Dermed er det formelt sett kundens ansvar å følge med på kjørelengden.

– I tillegg inneholder forsikringsbeviset informasjon om hvor mange kilometer du maksimalt kan kjøre innen en gitt dato, sier Ivar Kristian Andersen, fagsjef motor i If Skadeforsikring til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Det er det langt fra alle som er klar over.

– Det kan være lurt med en jevnlig sjekk av bilens kilometerstand for å se at den samsvarer med avtalen du har inngått, påpeker han.

Årsaken til at du betaler mer for en årlig kjørelengde på 16.000 kilometer enn for eksempel 8.000, er innlysende: Kjører du mye, er sannsynligheten for skade større enn om du kjører lite.

Hvis du overskrider avtalt kjørelengde og det inntreffer en skade, mister du ikke automatisk all forsikringsdekning.

– Bilen er fortsatt forsikret, men ved brudd på avtalen vil det kunne føre til avkorting av oppgjøret. Dette skjer med jevne mellomrom, uttaler Ivar Kristian Andersen.

Forsikringsselskapene regner 12.000 kilometer i året som et logisk valg ved bykjøring eller innenfor et begrenset område.

For vanlig familiekjøring med ærender, utflukter og ferier, regnes 16.000 kilometer som normalt.

– Men det er viktig å vær obs på endret bilbruk. En lang biltur kan gjøre et godt innhogg i kilometerstanden. Med en tur-retur Bergen-Trondheim har du brukt opp over ti prosent av en årlig kjørelengde på 12.000 kilometer, framholder Andersen. 

Andre bytter jobb og begynner å pendle, ukentlig eller hver dag. Da kan kilometerne rase på.

– Følg også ekstra godt med hvis du flytter. Da er det som regel nye avstander til det meste, sier Ivar Kristian Andersen.

 

(ANB)

Kommentarer til denne saken