Verdensbegivenhetene står ikke akkurat i kø i vår avkrok av verden. Saker om Norge og saker som skjer i Norge blir sjelden omtalt i utenlandske medier. De gangene det skjer er det en nyhet i seg selv. Skriver New York Times om Norge blir det et innslag i Dagsrevyen. Andre mennesker på planeten får leve i fred for siste nytt fra oljeberget. Men det finnes noen få unntak. Ett av dem skjer denne helgen rett utenfor vår egen dør. Vi tenker selvsagt på Raw Air og jentene som skal få konkurrere for første gang. En verdensbegivenhet som for alltid vil stå med store bokstaver i den store minneboken om internasjonal hoppsport.

Hvis du ikke husker månelandingen i 1969. Hvis du var for ung til å huske detaljer fra OL på Lillehammer. Hvis du tror Oddvar Brå var stavhopper, fordi noen har spurt deg om hvor du var da stavbruddet skjedde, så har du nå selv muligheten til å overvære en verdensbegivenhet. Til dere som husker månelandingen, OL på Lillehammer og det omtalte stavbrekket. Hvis du husker Per Borten og kongen på trikken. Hvis du akkurat hadde fått lappen på bil da Bruce Springsteen ga ut albumet «Born in the USA». Hvis du var godt etablert og hadde en stadig voksende måne allerede da taco ble ansett for å være eksotisk, har du neppe opplevd så mange store verdensbegivenheter på nært hold at det ikke er plass til enda en i minneboken.

Det har vært en lang kamp for få aksept for at jentene skal få slippe til i de aller største bakkene. Hoppsporten har i motsetning til veldig mye annet ikke vært likestilt, men nå skjer det. Det kan brukes til så ymse ikke minst til å imponere barnebarna. De som opplevde krigen, øste ut om det til neste generasjon. Deres barn kunne minnes flower power, p-piller og platåsko. Deres barn igjen kan mimre om jappetid, børstraktor, Ballgenser, skulderputer og permanenthår.

For at dagens unge voksne skal kunne ha noe å imponere sine barn og barnebarn med, må de få fylt på med gode historier. Det blir kjedelig å si til barn og barnebarna: Da jeg var ung var vi på TikTok 17 timer i døgnet. Det var en flott tid! De bør i stedet kunne fortelle historien om den første jenta i verden som hoppet 230 meter og at de selv så det med egne øynene!!!1. Da kan de si med glimt i øyet: Jeg glemmer det aldri! Det var så stort at jeg faktisk glemte å snappe om det. Det var litt av en dag!

Vi må selvsagt ikke glemme at guttene også skal hoppe. Raw Air har blitt en årlig greie, men så uforutsigbart som skiflyging er, vil det aldri bli en blåkopi av året i forveien. Arrangementet vil nok en gang bli en stor happening. Folkefest blir det også – både dag og kveld – og selv om underholdningen skifter gjennom dagen og kvelden, er rammen Raw Air.