Vahidehs seier

Vahideh (23) vant i går over staten ved Utlendingsnemnda. Oslo tingrett mener den iranskfødte kvinnen har grunner nok til å få opphold i Norge. - Jeg er lettet, men jeg frykter at nemnda skal anke.        Dermed kan vesle Roxana (1 år 20. februar) også gå mot en fremtid i Norge.

Vahideh (23) vant i går over staten ved Utlendingsnemnda. Oslo tingrett mener den iranskfødte kvinnen har grunner nok til å få opphold i Norge. - Jeg er lettet, men jeg frykter at nemnda skal anke. Dermed kan vesle Roxana (1 år 20. februar) også gå mot en fremtid i Norge. Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Oslo tingrett sa ja til oppholdstillatelse. ALT OM VAHIDEH-SAKEN

DEL

MODUM: Vahideh (23) seiret i går over staten, og drømmer nå om å feire datterens 1-årsdag i trygghet. Men Vahideh tør ikke slippe jubelen løs ennå.

- Jeg ble ikke så glad, men jeg ble litt lettet, sier iranske Vahideh som selv etter å ha vunnet rettssaken mot Utlendingsnemnda, er bekymret.

I går klokka 14 fikk hun beskjeden om at Oslo tingrett hadde gitt henne medhold. Klokka 16 fikk hun besøk av Bygdeposten.

- Jeg frykter at nemnda anker, og det vet jeg ikke om jeg klarer. Det har vært en lang og hard kamp som jeg ikke vet om er over ennå, sier Vahideh.

Ankefristen er én måned, og da skriver vi 14. februar.

Datteren Roxana fyller 1 år 20. februar, og Vahidehs største drøm for øyeblikket, er at de kan feire fødselsdagen i fred og i trygghet.

- Jeg er fortsatt redd for at vi blir sendt tilbake til Iran.

- Tør ikke håpe

Kampen startet for alvor i mars 2007, men allerede i september 2006 fikk hun varsel om at asylstatusen hennes kunne bli tilbakekalt. Det har være to år med angst, frykt og fortvilelse.

10. og 11. desember 2008 ble rettssaken kjørt, og siden da har Vahideh trodd at hun ville tape.

- Jeg var veldig stresset og hadde skikkelig hodepine, og det var tøft å høre prosedyren bli lest opp. Jeg har vært mest negativ i tiden etterpå. Jeg tør fortsatt ikke å håpe.

I dommens slutning heter det: ”Utlendingsnemndas vedtak av 18. september 2007 om å nekte Vahideh Hami Hassankiedah oppholdstillatelse i Norge etter utlendingsloven § 8 annet ledd kjennes ugyldig.” Humanitært grunnlag

Advokatfullmektig Kjersti Cecilie Jensen fra advokatfirmaet Hjort DA har kjørt saken for tingretten.

- Jeg er selvsagt fornøyd med resultatet, men jeg er skuffet over at retten har kommet til at Vahideh ikke lenger har behovet for beskyttelse mot forfølgelse som ga grunnlag for asyl, sier Jensen.

Men hun er tilfreds med at retten mener det foreligger helt kvalifiserte rimelighetsgrunner for at Vahideh skal innvilges opphold på humanitært grunnlag, og at denne delen av UNEs vedtak vurderes som så åpenbart urimelig at den er ugyldig.

Takker for støtten

Selv om Vahideh fortsatt er usikker på situasjonen, er hun evig takknemlig for alle som har hjulpet henne på veien mot rettssaken, under rettssaken og i måneden etterpå.

- Jeg må takke Rosthaug videregående skole, rektor Bjørn Lippestad og hans kone, lærere ved Rosthaug ved Inge Vidar Aasen og Lene Jensen, elevene som støttet meg, Modum kommune, Bygdeposten, Dagbladet, vennene mine, Roxanas faddere, Bijan Gharahkhani, Mahmood Amiry-Moghaddam, Ingunn Amble og alle andre som har støttet meg.

Vahideh leker med datteren hjemme i leiligheten i Modum. Roxana viser hvor stor hun er, at hun kan klappe, at hun har fått to tenner, og at hun kan gå med gåvogna si. Kanskje går lille Roxana mot en fremtid i Norge.

Artikkeltags