MODUM: Ole Kristian Navrud er fortvilet fordi hans filippinske kone er utvist fra landet for å ha jobbet ulovlig – uten å være klar over det.

Torsdag møtte paret på Modum lensmannskontor og fikk lest opp utvisningsvedtaket.

– Hele situasjonen er uvirkelig, sier Navrud som er tydelig sliten og preget av situasjonen.

Nasjonal interesse

Det var Drammens Tidende som fredag fortalte historien om at Navruds filippinske kone må reise fra landet fordi hun kun hadde tillatelse til å jobbe som au pair. Dette hevder paret at de ikke visste.

De har forsøkt å få klarhet i hva en kode hun har fått i passet sitt betyr. Flere politikere både lokalt og nasjonalt har ifølge avisen engasjert seg i saken. I går ettermiddag tok familien imot TV2 hjemme i stua i Åmot.

Fortvilet situasjon

Ekteparet har tøffe dager etter at utvisningsvedtaket kom i forrige uke, og sliter med å sove. Billett er kjøpt og de prøver å venne seg til tanken på at Laila og babyen skal dra.

– Jeg føler at jeg er satt i en situasjon der jeg må velge mellom barna mine. Det er forferdelig, sier Navrud som har to barn i Norge og som er stefar til konas seks år gamle sønn på Filippinene.

– De tar fra meg de viktigste leveårene. Jeg får ikke se de første skrittene, høre de første ordene. Han vil ikke kjenne meg igjen, frykter Navrud.

Det kan nemlig gå lang tid før kona og sønnene kan returnere til Norge. I første omgang er hun utvist for to år, og så kan de søke om gjenforening – noe som skal ha opptil ett års behandlingstid.

Forstår ikke vedtaket

Kona fikk oppholds- og arbeidstillatelse i 2007. Da ble det satt en kode i passet som hverken politiet eller skattemyndighetene ifølge paret kunne forklare hva betydde. Hun fikk ordinært skattekort og jobbet på bakeri.

– Vi forstår ikke at de sier hun ikke har tilhold i riket. Vi er gift, hun har et hjem, hun har jobbet, snakker godt norsk og skriver norsk, sier Navrud. De to giftet seg i juni 2008 og i februar/mars i fjor kom det et foreløpig utvisningsvedtak.

– Vi har visst om saken en stund, men jeg hadde aldri trodd at hun kunne bli utvist for å handle i god tro, sier Navrud. I forbindelse med søknad om familiegjenforening etter at de to ble gift, har alle opplysninger om arbeidsforhold blitt gitt til UDI.

– Den andre ankemuligheten er å bruke rettsapparatet, men det har vi rett og slett ikke økonomi til, sier Navrud.

Støttegruppe på facebook

En støttegruppe på Facebook er opprettet og hadde i går over 2500 medlemmer. Tirsdag ettermiddag har tallet økt til over 5000 medlemmer.

– Det varmer oss å se at så mange bryr seg, folk vi ikke kjenner en gang, sier Navrud.

– Støtteerklæringene hjelper og gjør situasjonen litt lettere, sier Laila.