Stor gaupefangst i Modum

Artikkelen er over 12 år gammel

Tre drept på tre dager. Jegerne tør ikke stå fram. Se gaupebildene.

DEL

MODUM: Jegeren fra Modum felte denne gaupa (bildet over) med ett hagleskudd på 15 meters hold. Gaupa ble felt på Øst-Modum onsdag – på grensen mellom Modum og Lier. Fredag ettermiddag ble to nye gauper felt, i nærheten av Butjern, ikke langt fra Sysle. Tre gauper på tre dager er "storfangst", og utgjør halvparten av gaupene som er felt i Buskerud så langt i år.

- Jeg har jaktet siden jeg var 13 år og har aldri sett ei gaupe. Nå fikk jeg muligheten til å felle dyret, og det var en stor opplevelse, sier jegeren i 50-årene som felte gaupa på Øst-Modum onsdag.

Moingen ønsker ikke å stå frem med navn og bilde av frykt for trusler.

- Nei. Jeg har hørt om så mange før som er blitt drapstruet etter å ha lovlig felt gaupe. Så det våger jeg ikke, sier mannen.

Heller ikke jegerne som felte to gauper ved Butjern i går, ønsker å stå fram. De tillot heller ikke Bygdeposten å ta bilder av de døde gaupene.

- En jegers drøm

Hanngaupa på 22 kilo ble felt i Øverskogen, helt på grensen mellom Modum og Lier. Skuddet falt ved 17-tiden onsdag etter intens jakt hele dagen.

- Det ble funnet spor onsdag formiddag. Klokken 13 var et jaktlag på 20 mann på plass og fikk ringet inn gaupa. Ved hjelp av hund fikk vi sporet den opp. Det var en stor opplevelse å se dyret. Jeg har aldri sett gaupe i vill tilstand, forteller jegeren ivrig.

Den erfarne jegeren forteller om noen spennende sekunder før skuddet falt.

- Jeg så gaupa på 50 meters avstand, men ville ikke skyte. Den kom mot meg og da den var cirka 15 meter unna felte jeg den med ett haglskudd. Jeg var ikke nervøs før etterpå. Da gikk det opp for meg hvor stort dette egentlig er. Dette er vel alle jegeres drøm, undrer mannen i 50-årene.

Nå skal gaupa registreres og kontrolleres. Inntil det er skjedd, må den lykkelige jegeren vente tålmodig før han får gaupa tilbake.

- Den skal utstoppes og få en sentral plassering i stua, smiler jegeren.

Én gaupe igjen på kvoten

Rådgiver Even Knutsen (51) hos Fylkesmannen i Buskerud opplyser til Bygdeposten at kvoten i distrikt 2D, hvor hanngaupa ble felt onsdag, nå er full. Rovviltnemnda i region 2 har vedtatt en kvote på til sammen 22 dyr for kvotejakt på gaupe i 2008.

Da jakten startet fredag 1. februar, ble det gitt fellingstillatelse på 20 av disse. Modum er en del av region 2. Butjern-området, hvor to gauper ble felt i går, ligger i region 2C. Her er det fortsatt én gaupe igjen på fellingskvoten.

Knutsen fikk kjapt melding om gaupefangsten onsdag ettermiddag. Jegerne er forpliktet til å melde inn fangst umiddelbart, nettopp for å kunne vite hvor mange dyr som gjenstår på kvoten.

I Buskerud er det felt seks gauper. To i Hallingdal, én i Nummedal og nå altså tre i Modum. Gaupejakten foregår i perioden 1. februar til 31. mars.

PS: Flere jegere og oppsittere har overfor Bygdeposten fortalt om observasjoner av gaupe i Vikersund-området.

Artikkeltags