MODUM De siste tre månedene og særlig den siste uka har vært en vond tid for Ole Kristian og Laila Navrud fra Åmot.

– Det kan beskrives som en berg og dalbane der alt går feil vei, sier Ole Kristian som har felt mange tårer både hjemme og i media den siste tiden.

Lørdag snudde sørgetårer til gledestårer, da statsminister Jens Stoltenberg på AUFs sommerleir på Utøya fortalte at saken ville få endret utfall fordi regjeringen nå endrer lovverket.

– Det tok noen timer før det virkelig sank inn at vi endelig kan få lov til å leve som en helt normal familie, sier Laila Navrud.

– Bare tanken på at det har gått i orden er som å vinne i Lotto ti ganger på rad, sier Ole Kristian.

Mer å gjøre
Den lille familien er klar over at de har mer arbeid foran seg, særlig for å bringe Lailas fem år gamle sønn, Kheo til Norge.

– Først av alt må vi få papirene som bekrefter at jeg får bli og kan jobbe, sier Laila.

– Deretter blir det nok en runde i papirmølla for å få Kheo hit. Først da det er fikset kan vi si oss ferdige med saken, legger Ole Kristian til, noe usikker men tydelig lettet.

Gleder seg til jobb
En av betingelsene som må være i orden for å søke om familiegjenforening er at Laila får jobb. Det er noe hun ser fram til å få i orden.

– Jeg gleder meg stort bare til å søke på jobber, men særlig til faktisk å begynne i jobb igjen, sier Laila.

Familien Navrud har allerede søknaden om familiegjenforening liggende hos Utlendingsdirektoratet (UDI).

– Om bare noen dager har den søknaden ligget i to år. Om den fremdeles er gyldig etter de siste dagers hendelser vet vi ikke, men dette er noe vi må snakke med advokaten vår om, sier Ole Kristian.

God framtid
Lille Kent Oscar (8 måneder) ser ut til å ha skjønt at noe positivt har skjedd i livet hans. Den lille gutten sprudler av glede der han løper rundt i gåstolen i stua på Åmot.

– I går sovnet han så enkelt som han aldri tidligere har gjort, så det er tydelig at han skjønner noe. Han skal i hvert fall få vite hvor hardt vi har stått på for han når han blir større, sier Ole Kristian.

Deilig
Søndag hadde den lille familien fri fra pressen for første dag på en uke. Det klarer Ole Kristian kun å beskrive med ett ord, men til gjengjeld med et stort smil om munnen.

– Deilig.

Han håper familiens historie har gjort at ikke andre trenger å havne i noe lignende.

– Det har tatt på, og for oss som har vært såpass åpne for media hele veien håper jeg det fører noe mer med seg for at det skal være verdt det, sier Ole Kristian Navrud.

Det familien nå ser mest fram til er å kunne sette seg ned med familie og venner.

– Det å kunne tenke på og snakke om noe helt annet. Bare leve som normale mennesker skal bli utrolig godt, sier de to.