Lettet over siktelsen

Foreldrene Unni og Håkon har hatt mange spørsmål i forbindelse med sønnens død, og er glade for at politiet har tatt ut siktelse i saken.

Foreldrene Unni og Håkon har hatt mange spørsmål i forbindelse med sønnens død, og er glade for at politiet har tatt ut siktelse i saken. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Foreldrene til Benjamin Lie (22) som døde etter en kneoperasjon i september er lettet over at politiet har tatt ut siktelse mot sykehuset.

DEL

Nordre Buskerud politidistrikt har siktet Vestre Viken HF Ringerike sykehus for overtredelse av helsepersonelloven.
- Bakgrunnen for siktelsen er en kneoperasjon som ble foretatt på en gutt i 20-åra i september 2009. Gutten døde noen timer etter operasjonen, sier politiadvokat Petter Thomas Omholt.

Mener rutiner ikke er fulgt
Politiet mener det foreligger skjellig grunn til å mistenke sykehuset for i denne saken å ikke ha utført sitt arbeid i samsvar med de krav som stilles til faglig forsvarlighet etter helsepersonelloven.
- Politiet er videre av den oppfatning at rutiner ikke er fulgt før og etter operasjonen, sier Omholt.

Han forteller at politiet har etterforsket saken grundig og har en god oversikt over de faktiske omstendigheter rundt behandlingen av gutten.
- Den videre etterforskning vil i all hovedsak bestå av å innhente uttalelser fra faglig sakkyndige på området.

Mange spørsmål
- Vi er lettet over at politiet har tatt saken alvorlig og jobbet seriøst med den og at de også ser de feilene vi mener er gjort i behandlingen av Benjamin. Politiet har gjort en grundig jobb og det er vi takknemlige for, sier foreldrene til 22-åringen.

LES OGSÅ: 22-åring døde etter kneoperasjon

22-åringen var ifølge familien flyttet fra overvåkning etter operasjonen og til avdeling. Morgenen etter ble han funnet død i sengen. Foreldrene Unni og Håkon har hatt mange spørsmål i forbindelse med sønnens død.

- Vi er selvfølgelig ikke ferdig med saken selv om det er tatt ut en siktelse. Politiet har fortsatt en jobb å gjøre. Vi får aldri gutten vår tilbake, men vi ønsker å vite hva som skjedde, få det fram i lyset og på den måten hindre at slike alvorlige ting skjer igjen, sier mamma Unni.

Foreldrene er tilfredse med at det tas ut siktelse mot hele foretaket og ikke bare én person i behandlingsrekken.
- Vi mener det er gjort flere feil og kritikkverdige vurderinger i behandlingen. Etter vår mening er sykehusets rutiner mangelfulle og de mangler kompetanse, sier pappa Håkon.

Etterforsket likevel
Fylkeslegen konkluderte tidlig med at det ikke var grunn til å anbefale videre politietterforskning. Som regel følger politiet innstillingen fra fylkeslegen, men i denne saken valgte politiet likevel å iverksette etterforskning av grunner som de ikke ønsket å kommentere overfor Bygdeposten i slutten av oktober.

- Vi reagerer på at fylkeslegen tidlig i prosessen gikk ut og anbefalte ikke videre politietterforskning. Det er også skremmende at sykehuset kan granske seg selv uten ekstern behandling av saken. Etter vår mening førte dette til at sykehuset sendte fra seg en tilslørt rapport til fylkeslegen. Dette synes vi er svært kritikkverdig og noe samfunnet bør få innsyn i. sier mamma Unni.

Artikkeltags