Gå til sidens hovedinnhold

Kroken på døra etter 39 års drift

Artikkelen er over 13 år gammel

Trist stemning på Frydenberg Rehabiliteringssenter i går formiddag.

MODUM Tirsdag kveld ble Frydenberg Rehabiliteringssenter på Øst-Modum lagt ned. 22 ansatte, hvorav 20 bor i Modum, må finne seg en annen jobb.

Det var trist stemning på Frydenberg Rehabiliteringssenter i går formiddag. De ansatte var permittert, og kun daglig leder Unni Høiby og Rine Brekke på sentralbordet var til stede.

- Selv om vi har vært forberedt på dette lenge, så må jeg si at dette er en trist dag, sier Brekke.

Hun har jobbet på Frydenberg i 20 år, og liker ikke at de ansatte nå skilles.

- Vi er blitt godt kjent med hverandre, og vi håpet i det lengste at Helse Sør-Øst skulle gi oss en avtale. Vi har drevet billig, og vi har hatt gode resultater. Det teller tydeligvis ingenting, sier hun oppgitt.

Holdt det gående

Helt til forrige fredag holdt personalet motet oppe. Da avsluttet de et tre ukers kurs i arbeidsrettet rehabilitering.

- Det utrolige er at de 15 som deltok på kurset, dro strålende fornøyde hjem. De merket ikke uroen som herjet blant de ansatte. Det sier noe om profesjonaliteten her, sier daglig leder Unni Høiby.

Hun forteller at man ved å jobbe med arbeidsrettet rehabilitering, er nødt til å gi mye av seg selv.

- Tjenesten vi har tilbudt den siste tiden, har vært veilednignsrettet, og det er folk med en noe problematisk livssituasjon som har vært her til rehabilitering. Det er derfor ekstra enestående at personalet har stått på til siste slutt, skryter Høiby.

Føler med de ansatte

Da styret for Stiftelsen Frydenberg Rehabiliteringssenter tirsdag kveld måtte sette kroken på døra for senteret som i år er 39 år, gjorde de det etter å ha vendt alle steiner de kunne vende på.

- Vi var helt avhengige av å få en avtale med Helse Sør-Øst, og da den ikke kom og ingen positive signaler ble gitt, var vi nødt til å legge ned driften. Vi måtte vise aktsomhet og være ansvarlige overfor de ansatte. Vi kan ikke drive uten å betale lønn, sier styreleder Liv Eek.

Hun føler med personalet på Frydenberg, og synes det er forferdelig at styret måtte gå så drastisk til verks.

- Jeg har virkelig medfølelse. De har gitt så mye til arbeidsplassen sin, mer enn man kan forvente. Jeg håper de raskt får seg nye jobber. Heldigvis er det generelt behov for spesialkompetanse innen helsesektoren. Jeg vil tro det er muligheter dersom man ser i et større geografisk område enn Modum, sier Eek.

Usikker bransje

Samholdet på Frydenberg har, ifølge Høiby, vært veldig godt, og til tross for usikre tider de siste årene, har folk valgt å bli. Hun er ikke så bekymret for jobbutsiktene til verken seg selv eller de andre ansatte.

- Det verste er at tilbudet forsvinner. Det er ille at alt stopper opp etter at vi har bygd opp så mye kompetanse. Men vi må nok bare erkjenne at det er slik rehabiliteringsbransjen er, avslutter Høiby.

I går ettermiddag var det personalmøte på Frydenberg, og skal vi tippe, var det sannsynligvis ikke et lystig lag.

Slått konkurs

Frydenberg Rehabiliteringssenter meldte i går oppbud og ble med det slått konkurs.

Kirkens Sosialtjeneste eier rehabiliteringssenteret på Øst-Modum, og generalsekretær, Lill Tone Grahl-Jacobsen, sier at alt som kan gjøres for å redde senteret, er gjort.

- Vi har drevet lenge uten avtale med helseregionen, og nå går det ikke lenger.

I går var styreleder Liv Eek i skifteretten, og der ble Frydenberg slått konkurs. Konkursboet åpnet klokka 15.

- Det er nå opprettet en bobestyrer som har overtatt alt ansvar, sier Eek i en kort kommentar.

Ba ordføreren ta grep

n MODUM Bygdelistas Ole Martin Kristiansen sendte i går brev til ordfører Terje Bråthen der Bygdelista ber ordføreren omgående gå i dialog med eierne av Frydenberg Rehabiliteringssenter. Bygdalista vil vite om det er mulig for Modum kommune å gjøre noe i saken med tanke på å endre styrets beslutning.

- Kommunen bør kontakte Helse Sør-Øst, og den bør legge press på myndighetene. Lederen for Helse Sør-Øst, Hanne Harlem, er partifelle med Modums ordfører. Vi må vise hva vi har, og vi må finne ut hva som mangler, sier Kristiansen.

Ordfører vil hjelpe

Ordfører Bråthen synes det er veldig trist at Frydenberg nå måtte trekke inn årene. Han tok i går kontakt med daglig leder ved Frydenberg, Unni Høiby, for å høre om det var noe han kunne gjøre.

- Jeg spurte om hun ville at jeg skulle engasjere meg, men hun så ikke noe poeng i å bruke tid på det nå. Konkursboet er åpnet, og alle muligheter er prøvd. Dersom de ansatte ønsker et møte med kommunen, så har jeg tilbudt dem det.

Et annet alternativ, mener Bygdelista, er at helse- og sosialadministrasjonen i Modum ser på mulighetene til å bruke stedet dersom eierne vil leie ut eller selge stedet.

Til det svarer Bråthen:

- Det vil jeg ikke si noe om nå. Det må diskuteres først.