Gå til sidens hovedinnhold

- Hvor er respekten for innbyggerne?

Bygdeposten-leser kommenterer:

Artikkelen er over 9 år gammel

Eldre flyttes til Modumheimen mot sin vilje. Bygdepostens lesere reagerer kraftig. Si din mening i debatten.

For å gjøre plass til psykiatriens dagbrukere må de eldre flyttes fra Geithus bo- og dagsenter til Modumheimen, mot sitt eget ønske.

Modum kommune er i ferd med å omstrukturere tilbudene ved sine sentre til en ny TUN-modell.

Som en del av denne skal psykiatriens dagbrukere fra 1. september benytte Geithus bo- og dagsenter (GBD), mens de eldre som i dag bruker senteret flyttes til Modumheimens dagsenter.

– Det er ikke aktuelt. Dit skal ikke jeg, sier Hedvig Bromark bestemt.

DEBATT: Hvor er respekten for innbyggerne? Dette er tydeligvis blitt bestemt over hodet på de som blir berørt, skriver Anita Skretteberg i debatten nederst i saken. Si din mening.

Ikke blitt hørt

Dama på snart 90 år er lei av at kommunen tror den “bare kan kjøre over de eldre”.

– Bare fordi vi er gamle kan vi bli flyttet rundt og kastet hit og dit? Ingen har spurt oss som bruker dagsenteret her om vi vil bli flyttet til Modumheimen, sier hun.

Avstand og trivsel er årsakene til at Bromark ikke vil til Modumheimen.

– Jeg bor i Geithus, og dermed er ikke avstanden lenger enn at jeg kan gå. På den måten holder jeg meg i aktivitet samtidig som jeg får det sosiale ved å møte andre på dagsenteret. Om jeg skal til Modumheimen blir det slutt på gåturen, og det vil jeg ikke, sier hun.

Synnøve Moen er enig med Bromark, og vil heller ikke til Modumheimen.

– Tilbudet vi har her er veldig bra. For mange av oss har det vært som et andre hjem, og vi kjenner både beboere og ansatte svært godt. Da ønsker vi å få bli, sier hun.

Flere av dagsenterets brukere har benyttet seg av tilbudet i nærmere ti år, og mener derfor de bør få fortsette.

– For det første er vi Geithusinger og hører til her. For det andre liker ikke alltid vi gamle forandringer og flyttinger, sier de to damene.

Bestemte tider

De to lar seg også provosere av at kommunen har bestemt når brukerne skal være på Modumheimen og ikke.

– Det vil komme tilbud om skyss til de tidene kommunen bestemmer. Slik det er i dag kan vi selv gå når det passer oss, de tre dagene i uka det er et tilbud. De to damene mener at de uansett hva kommunen har bestemt, kommer til å fortsette sine besøk på GBD.

– Vi kjenner jo flere av dem som bor her, blant annet Åse. Så om jeg ikke kommer meg på dagsenteret får jeg besøke henne, sier Bromark.

Åse Hølen ser ingen problemer med å ta imot besøk av sine venninner.

– Jeg har jo mitt eget rom hvor jeg kan ta imot besøk, så de er hjertelig velkommen til meg, sier hun.

- Minst like godt

Leder Eva Kristine Hansen ved dagsenteret på Modumheimen lover at brukerne av dagsenteret ved Geithus bo- og dagsenter (GBD) vil få et minst like bra tilbud ved Modumheimen.

– Mens det ved GBD har vært tilbud tre dager i uka, har vi tilbud fem dager i uka. Dessuten er det flere ansatte her og et bredere spekter av tilbud til de eldre. Derfor tror jeg at de vil få et minst like godt, om ikke et bedre tilbud hos oss enn de har hatt i Geithus, sier Hansen.

Hedvig Bromark mener også å ha hørt at plassen for flere dagsenterbrukere er dårlig ved Modumheimen. Det avviser Hansen.

– Vi har flere ledige rom som ikke brukes i dag. I tillegg har vi hele kafeteriaen, som ikke er fylt opp med dagens brukere, så plassmangel er det ingen som trenger å være redde for.

Det lyktes ikke Bygdeposten å få tak i helse- og sosialsjef Nanna Nordhagen for en kommentar til denne saken mandag.