Etablerer innvandrerråd

De var alle enige om at et innvandrerråd bør etableres i Modum. (f.v.) Ali Gul Safi, Mulue Itaile, Sissel Thorsrud, Fyory Kibrom, Bijan Gharahkhani, Abdulkadir Weheliye, Ammar Abu-Al-Juss, Hasen Salih og Aimar Alasaad.

De var alle enige om at et innvandrerråd bør etableres i Modum. (f.v.) Ali Gul Safi, Mulue Itaile, Sissel Thorsrud, Fyory Kibrom, Bijan Gharahkhani, Abdulkadir Weheliye, Ammar Abu-Al-Juss, Hasen Salih og Aimar Alasaad. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

- Lær norsk og bli kjent med naboene, er rådet fra Bijan Gharahkhani

DEL

MODUM: Leder for Buskerud innvandrerråd, Bijan Gharahkhani, var tirsdag i Modum for å snakke om integrering.

Gharahkhani som i mange år også har vært et ansikt utad for flyktninger og innvandrere i Øvre Eiker, kunne fortelle innvandrerne ved Flyktningetjenesten at Norge er et flott land å leve i, og at demokratiet gjør at alle på fredelig vis kan leve side om side uavhengig av livssyn og trosretning.

- Må ta del

- Men min erfaring etter 24 år i Norge er at dere må ta del i lokalmiljøet der dere bor. Delta på dugnader, lær dere norsk, bli kjent med naboene og sørg for at barna får en god utdannelse, for da er alt mulig, sier Gharahkhani.

Han fortalte de om lag 30 frammøtte om at sønnen hans nå er ordførerkandidat i Drammen, noe som viser at mulighetene er mange.

Samarbeid

- Samarbeid, samarbeid, samarbeid, mellom dere og andre nordmenn. Det er nøkkelen for et godt liv for dere og deres familier i Norge, sier Gharahkhani.

- Når dere har flyttet hit må dere begynne å tenke på Norge som hjemme, og ikke tenke på dere selv som eksempelvis Iranere, eller Irakere. Selv er jeg iransk Eikerværing, og jeg er stolt av både å være norsk og iransk. Men hjemme for meg er Hokksund. Slik må også dere tenke, sier Gharahkhani.

Innvandrerråd

Avslutningsvis foreslo han at man skulle etablere et innvandrerråd i Modum, slik de har hatt stor suksess med i både Øvre Eiker og Ringerike.

- Dette er et fora hvor vi kan møtes og diskutere hvordan dere på best mulig måte kan integrere dere i det norske samfunnet, som er det beste i verden. Samtidig vil dette være et sted hvor dere fritt kan snakke om de utfordringene dere møter i vårt nye hjemland, sier Gharahkhani.

Han fikk stor støtte i dette forslaget fra de frammøtte, og nå skal de sette seg ned med tanke på å se på hvordan man skal etablere et innvandrerråd også i Modum.

- Det er svært hyggelig og inspirerende å høre på hva Gharahkhani forteller, og jeg syntes det er en meget god idé å etablere et innvandrerråd i Modum, sier leder for flyktningtjenesten i Modum, Sissel Thorsrud.

Deltakerne på tirsdagens møte var fra Iran, Irak, Afghanistan, Somalia og Eritrea.

Ali Gul Safi, fra Afghanistan, syntes det var spennende det Gharahkhani hadde å fortelle dem.

- Flott å kunne bidra

- Jeg var også så heldig å få være med å jobbe som frivillig under hopprennet i Vikersundbakken. Jeg syntes det var gøy og hyggelig å kunne bidra, samtidig som jeg ble kjent med mange under rennet, sier Safi.

Han støtter Gharahkhani i tanken om at de må etablere et innvandrerråd i Modum.

Gharahkhani, som til daglig jobber som integreringsansvarlig ved Nav i Hokksund, lovte å være tilbake når de stifter innvandrerrådet, for å komme med tips og råd om hvordan et slikt råd skal fungere best mulig.

- Vi må tenke “oss”

- Vi skal vise verden at vi kan leve sammen i fred og fordragelighet, og respektere hverandre som mennesker uavhengig av religion og hjemland. Vi trenger ikke være enige i alt, men vi må snakke sammen og finne felles løsninger. Det må bli slutt på at vi tenker de og vi, men i stedet tenke “oss”, for jeg er meg og du er deg, men sammen har vi hverandre, sier Gharahkhani.

Artikkeltags