Kontanter er i det store og hele på vei bort og derfor tilhører minibanker fortiden. Nå skal minibanken i Geithus legges ned og en æra er over. Da de kom på 1980-tallet ble de sett på som en stor nyvinning. Det var nesten ikke til å tro at man selv kunne ta ut penger og slippe å gå i banken. Minibanken kom og tok livet av sjekkheftet. Nå tar digitale tjenester livet av minibankene.

I kommentarfeltene er det turbulens, men vi kan ikke kalle debatten for en storm. Men mishagsytringene ligger der. Et av argumentene er at det bor mange gamle mennesker i Geithus som trenger minibanken. Til hva er det få som spør. Er du i besittelse av et bankkort – noe som er en forutsetning for å bruke minibank og du til og med har penger på konto – kan det handles i butikkene.

Klarer du å bruke minibanken, klarer du også å bruke betalingsautomaten i butikken. Du kan også ta ut penger der, hvis du absolutt trenger kontanter. Andelen som bruker betalingstjenesten Vipps, Google pay eller Appel pay øker. Kontant betaling går ned. Kontanter er fortsatt gangbar mynt som det heter, men vi er nok på noen raske skritt mot det kontantløse samfunn. Antallet hjemmeran har gått kraftig ned og årsaken er selvsagt at sjansene for å finne store kontantsummer i private hjem er små.

Også i resten av Europa kan du nå stort sett bruke kort over alt. Det finnes en og annen tysk bierstube som foretrekker cash og som til og med gjør oppmerksom på det før weissbieren tappes. Det fins en og annen drosjesjåfør her og der som rynker kraftig på nesen over kort, men alt i alt er det nokså kontantfritt de fleste steder nå. Et liv uten kontanter er ganske befriende. Forleden fant jeg en hundrelapp i en jakke som hadde hengt i skapet vel lenge. Den var kanskje ikke aller siste mote, men skitt au. I den ene innelommen lå det en hundrings. Den skal jeg spare, ikke på grunn av pengeverdien, men på grunn av affeksjonsverdien.

Det vil fortsatt være minibanker i drift. Det er mulig å ta ut penger inne i banklokalet i hvert fall i Vikersund. Og når man i tillegg kan ta ut kontanter i butikken er nedleggelse av en minibank ingen krise, fordi behovet for kontanter nesten er helt borte. I dag er det god kontroll på pengestrømmen og alle transaksjoner dokumenteres og kan ettergås. Nå er det ikke slik at de som tar ut penger i minibanker ikke har rent mel i posen, men i det store bildet gjør lite bruk av kontanter at vi også forhindrer kriminalitet.