– Det har vært stille en stund, men spesielt den siste uken har vi merket en markant økning. Det er på lik linje med resten av landet, sier spesialsykepleier Hanne Mjølid Braathen ved smittevernsenteret til Modum kommune.

Hun sier folk henvender seg på telefonen både med spørsmål om smittesymptomer, hvordan de skal forholde seg ved smitte eller for å få gratis selvtester.

De som har behov for selvtester, oppfordres til å ringe smittevernsenteret for å avtale henting. Ellers minner Mjølid Braathen om at slike gratis tester også kan hentes på biblioteket i Vikersund.

Slutt på PCR-testing

– En viktig ting å merke seg, er at fra 1. juli slutter vi å ta PCR-tester, så sant en slik test ikke er rekvirert fra fastlegen. Dette er bestemmelser som har kommet fra Folkehelseinstituttet (FHI), forklarer Mjølid Braathen.

De som har behov for en slik test etter denne datoen, for eksempel for å innfri dokumentasjonskrav i forbindelse med en reise, må gå til en privat aktør.

– Nå er det heldigvis ikke så mange land som stiller krav til negativ test for innreise, men det er fortsatt noen. Deriblant Frankrike, Malta og Portugal innenfor EU og EØS-samarbeidet, understreker spesialsykepleieren.

Avvist

Trykket for å ta tester nettopp for å ha dokumentasjonen i orden før ferien, har vært stor. Fortsatt kommer det noen henvendelser, men de blir avvist.

– Det tar tre dager å få svar på en slik test, derfor har vi denne uken vært nødt til å avvise noen på grunn av de nye reglene, forteller Mjølid Braathen.

– Hold dere hjemme

Oppblomstringen av korona har vært varslet en god stund fra myndighetenes side. Nå er de ansatte ved smittevernsenteret i Modum spente på hvordan situasjonen blir etter sommerferien.

– Vi får se hva økt reising fører med seg, og om de som har vært utenlands på ferie, tar med seg viruset hjem, sier Mjølid Braathen.

Hennes råd til dem som merker symptomer er:

– Hold dere hjemme til dere er friske. Uansett om testen er positiv eller negativ, forsett å være hjemme til du er i bra form, så du ikke smitter andre.

På Modum kommunes nettsider ligger det en lenke der man kan gå inn og registrere seg om man er smittet med korona.

– Den oppfordrer vi alle med smitte til å bruke. Det er greit å ha en oversikt over hvor mange som er syke i kommunen vår til enhver tid, sier spesialsykepleieren og understreker at tallene ikke vil bli brukt til noe annet.

Ring for avtale

Smittevernsenteret har bemannet telefon hver eneste ukedag. Her ringer også mange for å få tatt vaksine.

– Vi skal sette vaksiner i ettermiddag, og da er det helt fullt. Det er både de som tar sin første vaksine, nummer to eller nummer tre. Vi gir også noen fjerde dose, men det er for de over 80 eller med underliggende sykdommer.

Hverken FHI eller Helsedirektoratet ser for seg at noen ny nedstengning står på trappene.

– Det er svært lite sannsynlig at vi vil anbefale andre tiltak enn en fjerde vaksinedose til noen grupper, sier FHIs Preben Aavitsland til NTB.

Alle over 75 år

Onsdag kom meldingen om at alle over 75 år fra 1. juli anbefales en ny oppfriskningsdose med koronavaksine.

– Det er lenge siden de eldste fikk forrige oppfriskningsdose. Derfor er det behov for å vaksinere de mest sårbare innbyggerne våre, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) i en pressemelding.

Kommunene må også planlegge for å kunne tilby ny oppfriskningsdose til personer fra 65 år fra 1. september. Dette gjelder også for personer med underliggende sykdommer.

Regjeringen understreker at pandemien er uforutsigbar, og at kommunene må fortsatt være forberedt på at det kan komme endringer når det gjelder oppstart av vaksinasjon av disse gruppene og andre grupper.