Ble anmeldt etter at han sto opp mot arbeidsgiveren

GROVT: Det er alvorlige tiltaler de tre familiemedlemmene svarer for i retten.

GROVT: Det er alvorlige tiltaler de tre familiemedlemmene svarer for i retten. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Han reagerte på arbeidsgiverens behandling av sine ansatte, og tok til motmæle. Det ble starten på en av norgeshistoriens mest omfattende menneskehandelsaker.

DEL

Saken har vært en belastning for den indiske mannen i slutten av 20-årene som sitter og vrir seg i vitnestolen i rettssal ti i Drammen tingrett.

Han vrir ryggen mot rekken av tiltalte som sitter langs vinduene i den iskalde rettssalen. De er hans tidligere arbeidsgivere som han jobbet i flere sesonger.

Forrige gang han så dem havnet han i en voldsom krangel med den 37 år gamle mannen.

Den 37 år gamle arbeidslederen hadde kalt arbeiderne inn på kontoret for å fortelle at fra dagen etter skulle de starte arbeidsdagen to timer tidligere.

– Jeg mente at dersom vi skulle starte tidligere, så skulle vi avslutte dagen tidligere også. Han (den tiltalte 37-åringen, red.anm.) sa vi skulle arbeide like lange dager, sier 28-åringen.

Det er arbeider to i grafikken over som forklarer seg i straffesaken torsdag.

Truet med å kutte opp kranglete arbeider

Uenigheten om arbeidstiden endte i en voldsom krangel. En mann, som hadde i oppgave å ordne abeidernes billetter til Norge, var også til stedet.

Ifølge 28-åringen truet denne mannen med at han skulle skjære ham opp. Politiet måtte tilkalles for å roe situasjonen.

Dagen etter gikk 28-åringen til politiet. Etter at han hadde fortalt om arbeidsforholdene i bedriften startet politiet etterforskning mot ekteparet som drev forretningen.

I mai 2013 ble en 35 år gammel kvinne og en 37 år gammel mann pågrepet og siktet for grov menneskehandel.

Fikk doblet lønnen i Norge

Mannen i 20-årene drømte om en bedre fremtid. Han hadde ikke noe arbeid i hjemlandet.

Familien eide noe jord som de leide ut. Inntektene var nok til at de klarte seg greit.

Onkelen hans kjenner faren til den tiltalte 37-åringen. Da han fikk høre at 37-åringen så etter arbeidere til bedriften sin  i Norge, og at dette ville doble inntektene for familien, tenkte han at det kunne bedre situasjonen for familien.

Han fikk arbeidstillatelse, og 31. januar 2008 var han på plass i Norge. Dagen etter startet arbeidet med å legge steingulv i butikklokalene til bedriften.

– Arbeidsdagene startet mellom klokken 07.30 og 08.00. Den sluttet aldri før klokken 21 på kvelden. Flere ganger i uken jobbet vi enda lengre, sier 28-åringen.

De norske jobbet mindre

De indiske mennene arbeidet lørdager og søndager også. Det ble snakket om at de reagerte på at de hadde liten fritid, men det var slik systemet var, og ingen tok det opp med sjefen.

De norske som arbeidet i bedriften jobbet lite sammenlignet med 28-åringen og de andre inderne.

Han forteller at det var broren til den tiltalte 37-åringen som ordnet med reisetillatelsen til Norge. 28-åringen skrev under på en rekke papirer, men vet ikke hva som sto i disse.

Statsadvokat Kristian Nicolaisen legger fram et dokument med 28-åringens underskrift.

Den viser at han har gitt den tiltalte 37-åringen og 35-åringen fullmakt til å disponere bankkontoen hans.

– Jeg var ikke klar over dette. Vi hadde ikke diskutert noe rundt dette, sier 28-åringen.

Han forteller at han ikke forstår norsk, og alle dokumentene han skrev under på var skrevet på norsk.

Han visste ikke hva han skrev under på, men ble fortalt at det hadde med visumsøknaden å gjøre.

- Tok skattepengene

28-åringen forteller videre at da han fikk igjen penger på skatten kom 37-åringen og tok disse.

– Han (den tiltalte 37-åringen, red.anm.) fortalte at han hadde betalt for mye skatt og at det kom penger til gode derfra. Jeg trodde det var penger han skulle ha fordi han sa at han hadde betalt skatten vår, sier 28-åringen.

28-åringen forteller at de var mellom 13 og 14 indiske arbeidere i bedriften.

De bodde sammen i et hus på området. I huset var det tre soverom. Noen sov i køyesenger, andre i sofaen, alle hadde en seng.

Arbeidsoppgavene deres var å klargjøre bedriftens varer og fylle opp butikken med varer.

Det var den tiltalte 37-åringen som kjøpte inn mat til dem. De fikk den maten de ønsket. I 2012 fikk de tilgang til internett. Arbeiderne fikk en egen Skype-konto for å holde kontakt med familien.

28-åringen hadde arbeidstillatelse i Norge fra 20. april til 20. oktober.

Avtalen var at arbeiderne fikk utbetalt lønnen når de var tilbake i India. Etter seks måneders arbeid fikk de utbetalt 18 – 20.000 norske kroner.

Fikk informasjon av venninne

I 2011 var det kontroll ved bedriften.

28-åringen forteller at de indiske arbeiderne fikk forbud mot å snakke med kontrollørene.

– NN (den tiltalte 37-åringen, red.anm.) ga oss beskjed om at hvis noen spurte om lønnen så skulle vi svare at vi fikk utbetalt 25.000 kroner i måneden, forteller 28-åringen.

Etter krangelen med 37-åringen om arbeidstiden snakket 28-åringen med en polsk venninne.

– Hun sa at jeg måtte slutte å jobbe for så lite penger, det er ikke slik reglene er i Norge. Hun sa at jeg måtte gå til politiet, sier 28-åringen.

Han forteller at 37-åringen kom med trusler mot ham da han fortalte at han ville gå til politiet.

– Han sa at hvis du kødder med meg er det ikke bra for deg og din familie. Jeg opplevde det som en trussel. Faren hans er i politikken i India. De har tette bånd til politiet, og det er ikke noe problem og få opprettet falske saker på en person, sier 28-åringen.

Ble anmeldt i hjemlandet

– Har det skjedd noe ubehagelig med deg eller din familie i tiden etter? Spør statsadvokat Kristian Nicolaisen.

– Det har blitt levert en anmeldelse mot meg og min mor, sier 28-åringen.

Han har ikke vært tilbake i India etter 2012, og har ikke blitt avhørt av indisk politi, men har lest om saken i indiske aviser.

– Det sto i avisen at det var meningen at jeg skulle gifte meg med kona til broren min, og at jeg har laget en unnskyldning og reist til Norge. Det ble en voldtektssak. Det sto at vi hadde bodd sammen før vi giftet oss. Det sto at det var i enighet med min mor. Det er faren til tiltalte, og min onkel, som arbeider sammen med ham, som har levert anmeldelsen, sier 28-åringen.

Forsvarerne til 37-åringen og hans ekskone presiserer at det ikke handler om en voldtektssak, men brudd på ekteskapsløftene, som er straffbart i India.

– Har du hatt fysisk samvær med henne da? Spør Nicolaisen.

– Nei, svarer 28-åringen.

Erkjenner ikke straffskyld

En 37 år gammel mann er tiltalt for grov menneskehandel sammen med sin tidligere kone (35) og hennes far (64).

Ifølge tiltalebeslutningen skal de tre ha hentet tre indiske menn til Norge og utnyttet dem som arbeidskraft i forretningene sine. Påtalemyndigheten mener de tre har sittet igjen med et betydelig økonomisk utbytte.

Ingen av de tre erkjenner straffskyld.

De er i tillegg tiltalt for brudd på bokføringsloven, merverdiavgiftsloven, arbeidsmiljøloven, økonomisk utroskap og grovt bedrageri fra NAV.

De tre arbeiderne som er fornærmet i saken har varslet at de kommer til å kreve erstatning for tapt arbeidsfortjeneste i de årene de har arbeidet i bedriftene.

Artikkeltags