Gå til sidens hovedinnhold

Riv rådhuset – spre kontorene?

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi er noen moinger som ikke har vært spesielt stolte av det huset som en gang ble kåret til Norges styggeste. Sjøl har jeg en gang hatt arbeidsplass der, men det var ikke nødvendig å jobbe i huset for å få greie på hvilket håpløst dårlig arbeidsmiljø denne høyblokka har bydd på. Trekkfullt når det blåser, for varmt om sommeren, for kaldt om vinteren. En arkitektonisk forbrytelse, spør du meg.

Etter et halvt århundre kreves store investeringer for å brannsikre kåken og ellers få den i brukbar stand. Blir de virkelig så store at det nesten like gjerne kan bygges nytt for samme sum, må det være et brukbart og mye billigere alternativ å ikke ha noe rådhus, iallfall en prøveperiode som en da kan bruke til å vurdere alternativene uten tidspress.

Kommunereformen er sikkert ikke fullført – kanskje består ikke Modum så lenge som egen enhet. Raskt internett gjør det mulig å samhandle rasjonelt uten å være kontornaboer. Det finnes elektriske biler og sykler som kan frakte folk miljøvennlig og komfortabelt til møter utafor egne lokaler. Fra nord til sør i Modums tettbebyggelse er det om lag 12 km, det vil si mindre enn et kvarters kjøring med snittfart 60.

Les også

Planlegger «midlertidig rådhus» på Modumheimen

 

Det går vel bra å ha NAV i Åmot? Kommunen har egne lokaler i den gamle delen av Modumheimen. Det finnes flere næringsbygg med ledig plass. I det nye Fjordbyen Atrium i Vikersund finnes det ennå usolgte leiligheter som det ikke vil være særlig dyrt å ominnrede til kontorer. Likeså i boligbygget oppå Nærsenteret som ennå ikke er lagt ut for salg. Kantine? Det fins kafeer.

Det er klart at en slik løsning ikke er uten ulemper. Det er ikke gratis å leie lokaler, heller. Men uansett må rådhuset tømmes for en periode, hvis det skal rehabiliteres ordentlig. Den perioden bør gjøres så lang at en vinner erfaring med å ha kontorene spredt.

Les også

Ber om strakstiltak og forprosjekt på helt nytt rådhus

 

Kanskje er det best å få plukket skrammelet ned og resirkulert stålet. Oppvarmingsenergien som nå hentes fra fjellet, kan selges til bruk i andre hus. Tomta kan brukes til å flytte kulturhusets parkeringsplasser nærmere. På de asfaltplassene som eventuelt blir ledige lengst i nord, kan det gjerne settes opp et enkelt containerbygg, hvis kommunens administrasjon trenger mer kontorplass enn det som i dag kan leies i Vikersund, Geithus og Åmot.

Men jeg tror ikke det er nødvendig. Bruk fantasien nå, kjære kommunale tillitsfolk! Dere har vel sett i Dagsrevyen hvor fort det gikk å tømme rådhuset i Bergen, da det ble avslørt hvor farlig det var å jobbe der.

LES OGSÅ:

Kommentarer til denne saken