Gå til sidens hovedinnhold

Mattis (32) dro hjem fra London før grensene stengte: – Jeg er usikker på når jeg kan reise tilbake

I ni år har Mattis Moviken fra Vikersund bodd i England. De siste åtte av disse i London. Han reiste hjem til mor og far da han mistet jobben i Sjømannskirken på grunn av korona.

Ei uke etter kom «gavepakka» – ny jobb i den engelske miljøvernorganisasjonen Groundwork London. Den jobben gjør 32-åringen like bra fra hjemmekontoret i Jarenveien.

– De var nok glade for å få meg hjem, for det er ikke så ofte de har sett meg etter at jeg bosatte meg i England, sier Mattis.

Og familien var nok sikkert glad for å få sønnen hjem i en tid med røde korona-tall for England. Der 7.000 til nå er bekreftet døde som en følge av pandemien. Og nå gjør Storbritannia alt for å stanse spredningen av den nye varianten av koronaviruset.

Mistet trygg jobb i Sjømannskirken

Han sier han er glad for at han var hjemme i Norge da smittetallene i England begynte å stige.

Bygdeposten traff den travle 32-åringen utenfor Snarum kirke, hvor han skulle øve for å spille under gudstjenesten julaften, sammen med søsteren Ingvill Moviken Wakeham og svogeren Mattis Wakeham.

Det var ikke på grunn av frykt for å bli smittet av korona at Mattis forlot London i midten av oktober, men det var som en følge av pandemien. For i sju år har han jobbet som kommunikasjonsmedarbeider i Sjømannskirken London.

– Da koronaen kom, ble det dårlige tider. Sjømannskirken måtte si opp ansatte over hele Europa. Og jeg ble en av dem, fordi jeg kun var lokalt ansatt og ikke utsendt, sier han.

Les også

Marthe (36) blir skolelos

– Har vært utrolig heldig

Mattis har i tillegg til fast jobb også hatt inntekter av å turnere England rundt som frilansmusiker. Etter å ha gått musikklinjen på Ringerike videregående ble det Musikkonservatoriet i Manchester og deretter en master i musikkteknologi ved London Metropolitan University på Moviken.

– Men å leve av musikk, særlig i disse koronatider, er vanskelig når konserter og alt er avlyst, forsikrer han.

Mattis forteller at han søkte på alt av ledige jobber i England, men hadde lite håp om å få noen ny stilling.

– Jeg tenkte at det kunne være vanskelig i disse koronatider. Men uka etter at jeg kom hjem til Vikersund, fikk jeg beskjed om at jeg hadde fått jobb. Så jeg har vært utrolig heldig, sier han.

Les også

Bare noen få gratisbilletter igjen: Sender live fra Snarum kirke på julaften

Markedsfører grønn organisasjon

Mattis forklarer at den nye jobben er i Groundwork London, som er en nasjonal organisasjon som jobber med miljøvern og veldedighet.

– De står for en rekke grønne utviklingsprosjekter i London og Sør-England.

Mattis forteller at han har fått ansvar for digital kommunikasjon og markedsføring. Han gjør også mye annet, slik som å jobbe med bilder, illustrasjoner og filming. Og forsikrer at dette er midt i blinken for ham som er en kreativ person.

– Det går fint an å gjøre jobben fra hjemmekontoret hjemme hos mor og far. Groundwork London er en stor organisasjon med rundt 350 ansatte. Konferansene og møter er digitalt.

Les også

Dette er koronasituasjonen i Modum akkurat nå

Ny koronavariant og Brexit?

– Hva tenker du om situasjonen i England akkurat nå?

– Koronasituasjonen i England er veldig tung for alle, derfor var det godt å komme hjem til Norge hvor spredningen er mindre, restriksjonene er færre og det er flere muligheter, svarer Mattis.

– Hvordan ser du på mulighetene for å reise tilbake?

Han svarer at det kan ta tid.

– Nå har Norge, Frankrike og Nederland stengt all trafikk fra De britiske øyer. I et land med 65 millioner mennesker, der alle skal vaksineres to-tre ganger, vil det ta tid før landet er oppe igjen og går. Så å reise tilbake blir nok vanskelig med det første, men det kan bli.

Og så var det Brexit. Overgangsperioden mellom Norge og Storbritannia i forbindelse med britenes uttreden av EU, brexit, tar slutt 31. desember 2020. Mattis Moviken tror at britene nok vil ha avtaler de forsøker å få til uansett. Men akkurat nå er han mest fokusert på å ha en hyggelig julefeiring sammen med familie og venner i Norge, og å spille på julaften i Snarum kirke.

Kommentarer til denne saken