Savner du den gamle nærbutikken? Den med nokså begrenset vareutvalg, men som tross alt var en sosial samlingsplass mange steder? Det tusset av dem og vi kan fortsatt se mange av lokalene. De står ofte tomme, men eksteriøret avslører at inne i lokalene ble det en gang handlet mat og mye annet. Vareutvalget var spartansk sammenlignet med i dag og folk hadde heller ikke så mye penger å handle for. Mange hadde griser, høner og bugnende kjøkkenhager og frukttrær som forsynte dem med mye. I vårt område var det mange småbruk også med et par-tre kuer på båsen.

Selve atmosfæren i disse butikkene kan vi savne, men skulle vi handlet der i dag med de kravene vi har til utvalg hadde vi blitt veldig skuffet. Vi kunne for eksempel avblåst tacofredagen for alltid. Og hva er vel fredag uten taco? Ganske bra faktisk, selv om også vi tyr til taco innimellom – men jeg vil gjerne vite at butikken har tacoproduktene likevel.

Vi ville oppdaget at frukt- og grønnsakbehovet ville fått seg et skudd for baugen. Det var nokså tynne greier i nærbutikken. Det samme kan sies om alt som lages av melk. Det var ikke ørten slags oster og meter på meter med yoghurt og annen melk. Det var vel for det meste melk og kefir. Så var det gammelost, gulost eller hvitost, som noen kaller det, pultost og brunost. Det var ikke en avokado eller en ruccolasalat i mils omkrets, hvis det fantes i Norge i det hele tatt?

Avdelingen for sjampoer, såper og andre hudpleie- og kroppsprodukter var stusslige greier sammenlignet med i dag. Studer den litt nærere neste gang du handler. Utvalget er enormt. Du finner til og med brylkrem som om noen fortsatt bruker det. Jeg gjør det av naturlig årsaker ikke.

Jeg kan ikke huske at det var hyllemeter på hyllemeter med mat til våre firbeinte medborgere eller ni slags utgaver av toalettpapir. At man i spania lager aldeles nydelig skinker var en oppdagelsene som kom mye seinere i livet. Utvalget av drikkevarer var lite og sånn kunne vi fortsatt fra varegruppe til varegruppe. Enda er vareutvalget i Norge ganske lite sammenlignet med supermarkeder i andre europeiske land. Men den menneskelige nærheten i de små landhandleriene har vi mistet på veien. Du følte deg som rik og savnet ikke noe når du kom ut igjen på lørdag med en Sølvpilen i hånda, ei liten godteristrylle og en liten brus. I dag er Sølvpilen rasistisk, godteri er kreftframkallende og sukkerbrus gjør deg feit. Det var det ikke den gang.