Frisklivssentralen arrangerte markeringen i samarbeid med Norsk Friluftsliv som del av kampanjen «Turmat fra hele verden».

– Hensikten er å få flere mennesker ut i naturen gjennom gode mat – og turopplevelser. Det å være sammen ute i naturen bidrar til økt inkludering, bedre helse og nye relasjoner, sier Joanna Chomik, som jobber som fysioterapeut i Krødsherad kommune og var primus motor for arrangementet.

Det var en multikulturell gruppe med polakker, nordmenn, en slovak, en kineser, en tsjekker og en danske, til sammen var 12 stykker, som gikk fra Norefjell Ski & Spa og turstien til Kjærlighetshaugen.

– Der lagde vi mat og snakket om psykisk helse. Det å snakke åpenbart om psykisk helse kan føre til blant annet mindre skam og tabu rundt psykiske utfordringer. Det kan bli lettere å gi og få støtte, forteller Joanna.

Maten som ble servert på turen var inspirert av slovakisk kultur og heter Živánska – en matrett med poteter og kjøttpølse som base med grønnsaker og krydder. Som dessert var det bananer med sjokolade, samt kaffe og te.

– Alle deltakerne var veldig fornøyde med turen, likte maten godt og synes at det var viktig å markere dagen, ifølge Joanna Chomik.