Dronningen Elizabeth II er død. For noen dager siden var jeg i London og så med selvsyn det enorme blomsterhavet utenfor Buckingham Palace, i parken til høyre for paradegaten The Mall og i Green park – den grønne lungen til venstre hvis du står med ryggen mot slottet og ser nedover mot Trafalgar Square og Whitehall. Mange var i sorg, men et dødsfall åpner også muligheter for å la nye koster slippe til.

Det har nemlig blitt én ledig plass i Hosebåndordenen, eller The Most Noble Order of the Garter, som den egentlig heter. Hvis du har ambisjoner, vil vi advare mot å ha for høye forventninger. Nåløyet for å bli medlem er trangt, for å si det forsiktig. Hosebåndordenen er en av verdens eldste og trolig den mest prestisjetunge «klubben», eller mer korrekt orden, å være med i. Rotary og frimurerlogen blir bare småtteri sammenlignet med hosebåndklubben. Den regjerende monarken i Storbritannia er alltid øverste leder og bestemmer hvem som får være med. Stort sett er det kongelige og en og annen britisk statsminister – hvis vedkommende er godt likt av monarken. Kun tre nordmenn har fått æren. De har alle hatt samme adresse også; Slottsplassen 1 i Oslo, nemlig kong Haakon, kong Olav og nå kong Harald, som ble medlem av denne eksklusive klubben i 2001, og han ble da ridder nummer 990.

Det var kong Edvard III som opprettet denne ridderordenen i 1348, og nå er det Charles III som er øverste leder. Og det har blitt en ledig plass, men nåløyet er som tidligere skrevet, ekstremt trangt. Ordenen teller kun 25 medlemmer ved siden av monarken selv. Ordenstegnet eller emblemet er et blått, gullkantet hosebånd (strømpebånd) av fløyel og med gullspenne samt mottoet «Honi soit qui mal y pense», som oversatt til norsk blir noe i retning av; «Skam få den som tenker ille om det».

Under den årlige seremonien i Windsor bærer ordensmedlemmene full ordensdrakt med mørk blå fløyelskappe med hvite silkebremmer og skarlagensrød kapusjong, samt svart barett med hvit fjærbusk. Våpenskjoldet til alle medlemmene henger i St. George kapell på Windsor slott – det samme sted som dronningen ble stedt til hvile denne uken. Hosebåndordnen er selvsagt noe fjas, men er du interessert i historie, er det likevel spennende å vandre gjennom kapellet og se alle de som er og alle de som en gang var. Men uansett; når tiden er over, er vi alle like. Vi får ikke med oss hverken ordensbånd eller annet fjas.