Det er ryddig på gutterommet til 18-åringen hjemme i Seljeveien i Geithus. Nå er den siste boka fra tre år med hard jobbing ved Drammen videregående skole pakket bort. Lukas venter bare på brevet fra NTNU. Han synes dagene blir lange når han venter.

– Men jeg har også søkt på medisinstudiet i Bergen og i Oslo, hvor snittet for å komme inn er lavere, sier Lukas.

– Jeg er ganske fornøyd

Det eneste som står på skrivebordet hans er et elektrisk piano. For i seks år har Lukas spilt piano ved Modum kulturskole. I år ble det en svært spesiell avslutning, for da hadde han akkurat mottatt vitnemålet.

– Jeg må si at jeg er ganske fornøyd, sier han beskjedent, og tilføyer at det bak å få hele 18 seksere og tre femmere ligger det utrolig mange timer med jobbing hver eneste dag i tre år. Det kommer ikke av seg selv.

– Endelig har det fått uttelling, men det har ikke vært gratis, forsikrer han.

Svært liten tid til hobbyer

Fritidsaktiviteter har det blitt svært liten tid til. Lukas forteller at han spiller både i skolekorpset i Geithus og i Geithus musikkorps.

– De siste to åra har det blitt svært begrenset med tid til øvelser, og det siste året har jeg ikke spilt i det hele tatt.

I tre år har han ofret det meste for å få gode karakterer. Og målet har hele tiden vært å få gode nok karakterer til å komme inn på medisinstudiet. Lukas røper at han helt siden barneskolen har vært over gjennomsnittet interessert i medisin og helse, og at han fra han var liten har hatt en drøm om å studere medisin.

– Så ga jeg opp drømmen, for jeg tenkte at snittet var for høyt. Men for to år siden begynte jeg å tenke at «kanskje det var mulig».

Eksamen ble avlyst

Hvorfor han gikk på Drammen videregående på Strømsø, ikke på Buskerud eller Kongsberg videregående som han først tenkte, var litt tilfeldig.

— Jeg var på en åpen kveld på skolen i Drammen og fikk høre et foredrag om «forskerlinjen» der. Det virket interessant. Og det var det. På denne linjen hadde vi realfag, pluss teknologi og forskningslære på VG1 og VG2.

I tre år jobbet han hardt mot den endelige eksamen. Men så kom koronapandemien. I mars stengte Lukas sin skole ned. Så kom en tid med usikkerhet om det skulle bli vanlig eksamen.

– Det var egentlig en lettelse da vi endelig fikk vite at det ikke ble eksamen. Da var det standpunktkarakterene som ble stående. De hadde jeg jobbet hardt for i tre år. Under eksamen kan man være uheldig med hvilket fag man kommer opp i, sier Lukas.

Interessert i kirurgi

Nå synes han det var deilig å rydde bort bøkene og se tilbake på tre fine år sammen med mange hyggelige medelever og spennende fag på videregående. Men nå starter forhåpentligvis minst seks nye studieår i medisin.

— Og etter det blir det spesialisering. Dette er et yrkesrettet studium, så mye av tiden er praksis. Jeg har ennå ikke bestemt hva jeg vil spesialisere meg i . I løpet av studietiden blir det nok mange interessante emner. Jeg får se hva jeg ender opp med. Kirurgi kunne være spennende.

Lukas er også spent på hvordan poenggrensene blir for å komme inn på NTNU i år. Det er studiestedet der lista er høyest for å komme inn. Han tror koronaen har skutt grensen i været.

– Jeg har sett på poenggrensene for tidligere år. De endrer seg fra år til år. I år er det svært høye søkertall, og grensa ligger mest sannsynlig høyere enn i fjor. Det blir svært spennende å se om jeg kommer inn, sier 18-åringen, og forteller at han allerede har sikret seg et sted å bo i Trondheim.