Brukte youtube og lærte av de beste

HALVT BRASSE: Lucas Braathen har brasiliansk mor, men tror ikke det er tingen å kjøre for Brasil.– Jeg har tenkt tanken, men tror ikke det er gode nok trenere der, sier han. Uansett er det langt dit. Den fine utviklingen og harde jobben må fortsette om han skal nå langt. Foto: per Abraham Grennæs

HALVT BRASSE: Lucas Braathen har brasiliansk mor, men tror ikke det er tingen å kjøre for Brasil.– Jeg har tenkt tanken, men tror ikke det er gode nok trenere der, sier han. Uansett er det langt dit. Den fine utviklingen og harde jobben må fortsette om han skal nå langt. Foto: per Abraham Grennæs

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Da Lucas Braathen var ti – bestemte han seg for at han ville bli alpinist. Youtube-studier og masse trening har betalt seg i Canada-tur som en av tre uttatte.

DEL

Grunnlaget har 14-åringen fra Hokksund lagt i Kirkerudbakken i Bærum, og foran PC-en.

Skal du bli god, må du gjøre som de beste.

I en alder av åtte hadde Lucas skjønt det. Mørkluggen fra Hokksund studerte Ronaldo og Ronadinho på Youtube. Så gikk han ut i hagen og etterapet teknikkene.

Ett år senere forsøkte han seg på alpint. Niåringen fikk rask fremgang. Da skjønte han hva han ville bruke fritiden sin på.

– Da jeg begynte å få resultater som 10-11-åring snes jeg det var morsomt. Jeg så på de beste, og synes det så kult ut.

Youtube-studier

Lucas gjorde et valg. Han ville ikke dagdrømme om å bli god. Han ville jobbe for å bli god. Igjen ble PC-en skrudd på, Youtube ble lastet inn og Ted Ligety studert. Vel og lenge. Ute i bakkene gjorde han som den amerikanske stjernen. Forsøkte å kopiere storslalåm-teknikken.

Fortsatt ser Lucas en del på Ligerty og Marcel Hirscher på Youtube, selv om treneren nå er den viktigste læremesteren.

– Hirscher har en helt rå slalåmteknikk. Men i storslalåm synes jeg fortsatt Ligerty er best, sier Lucas.


Han har storslalåm som favorittdisiplin, men vil også satse på slalåm. Det er de tekniske øvelsene som er favorittene til hokksundgutten.

– Men jeg vil også kjøre litt fart, for jeg har lyst til å henge med i kombinasjonen.

Tredje best

I april fyller Lucas 15 – dermed var han tilhørende den yngste årsklassen når hovedlandsrennet ble arrangert i Hemsedal og på Geilo forrige uke. 1999 og 2000-årgangen kjørte sammen, og Lucas var nest best av 2000-årgangen i fire av fem øvelser.

I den femte var han tredje best. Det ga plasseringene ti (utfor), sju (super-G), fem (super-kombinasjonen), tre (storslalåm) og åtte (slalåm). Og uttak som en av tre norske gutter som får kjøre i Canada i et renn for U16 senere denne sesongen.

Lucas har også medaljer fra landsmesterskapet i yngre klasser, men begge årene kom han hjem med skader!

– Jeg pleier ikke å skade meg, understreker han.

I år hadde han ingen slike uhell i hovedlandsrennet.

Tøffe valg

Lucas har gjort noen valg for å bli best. Han trener 1–2 ganger om dagen, og har gått halve ungdomsskolen på NTG U–Norges Toppidrettsgymnas ungdomsskole i Bærum. Dermed har han reist med buss og tog fra Hokksund til Bærum. Det gikk fint, helt til de endret treningstidene til 19.30-21.30 på kvelden.

– Da hadde jeg ikke noe sted å være etter skolen, forteller Lucas.

Dermed byttet han til Hokksund ungdomsskole etter jul, men han kjører fortsatt for Bærums Skiklub. På hovedlandsrennet var BSK den desidert beste klubben, med fire utøvere topp ti i to av disiplinene. Og vinneren Mikkel Solbakken i fire av fem øvelser.

– Jeg får jo ikke så mye tid med venner, men det er verdt det om jeg blir god.

Samtidig får Lucas mye sosialt på samlinger, klubbkameratene har det ganske sosialt. Så han får en bra dose vennskap der også.

Send tekst og bilder «

Har du en god historie, eller opplevd noe spennende du vil dele med Bygdepostens lesere? Hjelp oss å dekke hele Midtfylket!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken