Happy Norwegians?

Lykkelige?: World Happiness Report har kåret Norge til det lykkeligste landet. I USA fikk dette stor oppmerksomhet og amerikanerne stiller spørsmål om hvorfor nordmenn er så lykkelige.

Lykkelige?: World Happiness Report har kåret Norge til det lykkeligste landet. I USA fikk dette stor oppmerksomhet og amerikanerne stiller spørsmål om hvorfor nordmenn er så lykkelige.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Slagord som «Make America great again» og souvenirbutikker med et rikt utvalg Trump-effekter møter turister i USA, men at nordmenn er verdens lykkligste befolkning får også oppmerksomhet.

DEL

SpaltistDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg har vært i USA en del ganger, og denne våren hadde jeg gleden av å besøke California og Arizona. Denne gangen dreide nyhetsbildet seg selvfølgelig i stor grad om USA og om presidentens daglige beslutninger.

På hotellet vi var på, ble avisen «USA Today» lagt ved døren i løpet av natten , og en morgen hadde Norge fått plass på forsiden: «The Norse, of course, are the happiest people on Earth». Det var årets ranking fra World Happiness Report, og dette året var Norge på toppen.

«Det skandinaviske landet med fem millioner mennesker, kjent for sine fjorder, reinsdyr og midnattssol topper rankingen av 155 land» kunne vi lese. Oljerikdom, høy gjennomsnittsinntekt (nesten det dobbelte av USA), ledighetsrate litt lavere enn USA og forskjellen mellom rike og fattige er bare en tredel av hva den er i USA. Siden Danmark, Island, Sveits og Finland følger på de neste plassene, undret journalisten på om lykke kan ha en sammenheng med kulde, og for å illustrere dette, var det satt inn et bilde fra Barentsburg.

Også her hjemme fikk rapporten behørig plass i nyhetsbildet. Norge har i flere år vært blant de fem «lykkeligste» land i verden, men nå var vi altså på toppen. Her mente man å finne en klar sammenheng med faktorer som gode velferdsordninger, godt styresett, ivaretakelse av menneskerettigheter, trygghet og god økonomi. Og kanskje gir dette mening når vi ser at de fem landene i bunnen av lista er Sentral-Afrika, Burundi, Tanzania, Syria og Rwanda. Det er også verdt å merke seg at rapporten innledes med følgende: «Det sies at Norge oppnår og vedlikeholder sitt høye nivå av lykke, ikke på grunn av oljerikdommen, men på tross av den».

Den årlige «lykkerapporten» er resultat av at FN i 2011 satte lykke på dagsorden, og utformes av uavhengige eksperter på oppdrag fra FN. Nå skulle menneskers «lykke» også tillegges vekt og måles, som et supplement til måling av landenes bruttonasjonalprodukt (BNP). Hva som gjør oss mennesker lykkelig, har interessert og undret oss til alle tider. I antikken diskuterte man også dette, men heller ikke grekerne var enige om hva som førte til lykke. Noen mente nytelse, andre politikk og militæret, andre igjen fornuft og intellekt.

Innbyggernes «lykke» har fått politisk oppmerksomhet i land som Frankrike, Tyskland, Storbritannia og USA. Mye i rapporten virker innlysende. Trygghet og gode velferdsordninger fører til mer fornøyde innbyggere. Et land med fornøyde innbyggere er et godt mål å arbeide mot. Men hva folk føler og svarer vil alltid være subjektivt.

Norge har klatret oppover på denne statistikken, samtidig som vi hører at forskjellene mellom rike og fattige stadig øker her i landet også. Er det slik at vi blir lykkeligere når vi har det bedre enn naboen? Føler vi oss lykkelige når vi selv lever i velstand, og samtidig vet at det er store forskjeller? Noen velger å gi avkall på velstand og materielle goder for å få mer tid og nærhet til andre mennesker og naturen. Fører det til at vi blir lykkelige?

Jeg hadde nok ikke tenkt så mye over denne rapporten hvis den ikke hadde kommet mens vi oppholdt oss i USA, og dermed fått anledning til høre hvordan landet vårt ses på utenfra. Vi fikk mange spennende diskusjoner og refleksjoner med våre amerikanske venner, og ble stadig med en viss munterhet møtt med «Happy Norwegians».

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken