Endelig påskeferie!

Liker du krim i påsken? Da bør du sende en varm tanke til Maurits Hansen fra Vestre Spone som trolig skrev verdens første krimroman i 1839.

Liker du krim i påsken? Da bør du sende en varm tanke til Maurits Hansen fra Vestre Spone som trolig skrev verdens første krimroman i 1839.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Visste du at Norge er blant landene i verden som har lengst påskeferie? At påskekrim er et særnorsk fenomen, og at verdens første detektivhistorie ble skrevet av en mann fra Modum?

DEL

SpaltistDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Saken ble først publisert i 2017, men er trukket frem til glede for nye lesere:

Norsk påske er en salig miks av tradisjoner fra både før-kristen tid, jødedommen, katolisismen og kristendommen. Egget er for eksempel symbol både for livskraft, nytt liv og Jesu oppstandelse. Ifølge Nortura spiser vi 23 millioner egg fra skjærtorsdag til 2. Påskedag. Dobbelt så mye som ellers!

Påskelam er også populært. 500 tonn i form av stek og lår fortæres i påsken. Det er 20 prosent av årsforbruket. Lam har sterk symbolverdi. Jødene spiste offerlam før de flyktet fra Egypt, og i kristendommen er lammet et symbol på at Gud ofret sin sønn for vår skyld.

Påskekrim er derimot et særnorsk fenomen. Det finnes ingen kobling mellom denne litterære sjangeren og påske noe annet sted i verden. Mange mener opprinnelsen kan ha vært det kreative reklamestuntet for boken «Bergens- toget plyndret i natt», som ble publisert i Aftenposten dagen før palmesøndag i 1923. Folk fikk ikke med seg at det var en annonse for en bok, og trodde virkelig at toget var plyndret. Oppmerksomheten førte til at boksalget gikk strålende, og neste år var flere forlag ute med å annonsere krimfortellinger til påske.

Det er nå vi skal huske å hylle moingen Maurits Hansen. Ikke nødvendigvis for påskekrimmen, men fordi han trolig skrev verdens første kriminalroman med «Mordet på maskinbygger Rolfsen». Selve handlingen er lagt til Kongsberg. Detektiven byens politimester og skurken viser seg å være sjefen for sølvverket. Romanen sies å inneholde alle de ytre kjennetegnene på en tradisjonell detektivfortelling.

Maurits Hansen ble født på Komperud gård på Vestre Spone i 1794. Faren var prest, og familien flyttet til Porsgrunn et par år seinere. Maurits rakk altså ikke å tråkke så mange barnesko i bygda, men kom tilbake til Kongsberg hvor han var skolebestyrer fra 1826 til 1842. Det var i 1839 - 1840 han fikk utgitt «Mordet på maskinbygger Rolfsen». Ett år før Edgar Allan Poes novelle «The Murders in the Rue Morgue (1841)» som er blitt kjent som verdens første krimnovelle. Men nå vet du altså bedre.

I vår tid har påsken mye preg av pynting og kos. – Påsken er gul, svarte en av elevene mine spontant da jeg spurte hva de forbinder med påske. Og litt lilla, kom det raskt fra en annen som siktet til Freias «lilla» påskeegg. The Gathering (data-lan i Viking- skipet på Hamar), filmkvelder og påskekyllinger ble også sagt. Påskefjellet, påskekrim, Kvikk Lunsj og Jesus var det ingen som nevnte.

I det gamle bondesamfunnet var det vanlig at ungdommene dro til fjells for å se på soloppgangen første påskedags morgen, for akkurat denne spesielle morgenstunden skulle sola danse på himmelen av glede over Jesu oppstandelse. Kanskje er det derfor vi har tradisjonen på å søke til fjells i påsken?

Kyllingen er symbol på nytt liv, men brukes mest i den Nordiske påskefeiringen. Sørover i Europa og USA er det påskeharen og kaniner som dominerer. I vår familie har vi i alle år fleipet med haren som legger egg. Vi har gjerne presentert noen alternative fakta for barna, for å si det sånn. Derfor ble vi litt lange i maska da vi leste den «ekte» forklaringen:

«Vårgudinnen Eostre, forvandlet en fugl til en hare, for at den ikke skulle bli tatt av jegerne. Men haren savnet egg. Vårgudinnen ga derfor haren en evne til å legge et egg en gang i året, og eggene fikk ulik farge hvert år. I takknemlighet delte haren ut eggene til menneskene.»

Vi tuller ikke med påskeharen etter dette. God påske!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken