Gå til sidens hovedinnhold

Unge med meninger og makt

Artikkelen er over 4 år gammel

Det er noe fryktinngytende med ungdom som har makt. Men er det noe vi trenger mer av, så er det unge ved beslutningsbordet.

Spaltist Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.

Avgjørelsene som tas i dag er det dagens barn og ungdom som skal leve med i framtida. Likevel er gjennomsnittsalderen på både valglister og i nominasjonskomiteer høy. Og debattklimaet har hevet terskelen for å ytre seg.

«Det koster mer å stikke hodet sitt fram i dag, enn før «Hvermansen» ble sin egen redaktør på sosiale medier. Det er mange som ikke klarer å skille sak og person. Det forsurer, mer enn det gagner demokratiet.» Redaktør Knut Bråthen skrev godt om livet i lokalpolitikken 13. juli.

Les også

Fra basar til dansegalla

 

I sosiale medier popper det raskt opp et kommentarfelt under det du har gjort eller sagt. Det kan være avskrekkende for enhver. Lederne av samtlige ungdomspartier har blitt hetset på nett. Flere har mottatt drapstrusler. Forrige uke fortalte lederen i Natur og Ungdom at organisasjonen ikke lenger vil delta i ulvedebatten. Hetsen de møter i sosiale medier er for ubehagelig og debatten for fiendtlig. Det var en høy pris å betale.

Når unge lufter meningen sin på nett og i kommunestyresaler, møter mange et røft ordskifte, hersketeknikker og manglende tillit til at de har noe å komme med. «Hyggelig at du vil foreslå det lille venn. Men vi som har vært i gamet en stund, vi vet nok bedre».

Å nedgradere andres meninger og besvare politisk uenighet på den måten er ganske usjarmerende, ja rett og slett patetisk. Men dessverre er det skremmende vanlig. Under et møte om slagord og paroler på kvinnedagen ble eksempelvis en 17-årig ungdomspolitiker møtt med «du burde suge pikk ti ganger om dagen». Hun hadde foreslått å bytte ut parolen «håndhev sexkjøpsloven», men ble av sine motdebattanter hetset og snakket ned i stedet for å bli møtt med argumenter.

Les også

Happy Norwegians?

 

Når voksne er så redd kraften unge utgjør i politikken at de synker til et så feigt nivå, demonstrerer de kun hvor mye makt unge har. Men blir terskelen for høy for å delta, er det alvorlig for demokratiet. Politikerne må gå foran for å endre debattkulturen. Verdien av unge meninger er jo høy for beslutningstakere, selv om de ikke alltid er så gode til å vise det.

Et av de beste lokale initiativene som er gjort i denne perioden, kommer fra Modum Næringsråd. De har satt ned en gruppe unge som skal sette agenda og gi anbefalinger til næringsliv og politikerne. Politikerne bør allerede nå tenke over hva de ønsker å ta med seg. Skal de nikke til rådene, vedta noen ufarlige forslag, stemme ned de visjonære og deretter vinke farvel? Eller se verdien av unge med ideer og visjoner, og rekruttere dem inn på listene?

Prosjektet skal vare i to år. Da er det igjen kommune- og fylkestingsvalg. Lokalpolitikere - sats på dem og andre ungdommer som er villig til å bruke tiden sin på å gjøre bygda bedre. Slik at de etter valget om to år ikke bare har gitt av sine råd og sin tid, men sitter inne i forhandlingsrommet der avgjørelsene faktisk vedtas.

Å representere befolkningen godt bør være langt viktigere enn å fordele posisjoner etter ansiennitet. Vi trenger unge som kan bryte opp gubbeveldet som regjerer i for mange kommuner. Det er tross alt dem som skal bygge framtida.

Les også

Bedriftsidrett er ikke bare, bare

 

Kommentarer til denne saken