Hjerne i feriemodus

FERIEMODUS: Når vi bråbestemmer oss for en tur sørover i Europa, er det som hjernen går fra dvalemodus til restart i et nytt program, skriver Inger Lise Uhlen i ukens lørdagsspalte.

FERIEMODUS: Når vi bråbestemmer oss for en tur sørover i Europa, er det som hjernen går fra dvalemodus til restart i et nytt program, skriver Inger Lise Uhlen i ukens lørdagsspalte. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Lørdagsspaltisten klarer ikke å få de små grå til fokusere på noe «viktig». Kanskje er det like greit?

DEL

SpaltistDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Denne lørdagsspalten skulle handlet om kommunebarometeret. Den årlige analysen til Kommunal rapport som tar pulsen på norske kommuners tjenestetilbud. Det er ikke oppløftende lesning for Modums del, men vi skulle alltid kunne glede oss med Krødsherad. Og så er det jo så mye vi likevel kunne hyllet Modum for. Men noen ganger stopper det opp. To setninger. Skrivesperre. Brain drain. Tomt...

«Gjør ordene til lekekamerater og la dem hoppe og sprette i hjernekassa som geitekillinger på grønne marker», er et sitat jeg har med meg fra et kurs i kreativ skriving. Det er en morsom øvelse, men det krever at hjernen evner å sortere og samle ordene – finne den røde tråden. Tankene mine fortsetter å fyke til alle kanter. Det er litt som da vi slapp sauene ut på beite i gamle dager. Lamungene hoppet og spratt mens søyene ble så forelsket i det grønne gresset at de glemte sine egne lam. En slags bevisstløs glede over friskt gress og alle ukene de skulle få være ute av fjøset.

Det er litt sånn det føles å ha lærerferie. Etter en langspurt med eksamensforberedelser, karakteroppgjør og avslutninger er hjernecellene i ekstase over å kunne hoppe og sprette etter eget forgodtbefinnende. Og når vi bråbestemmer oss for en tur sørover i Europa, er det som hjernen går fra dvalemodus til restart i et nytt program. Nye land og nye opplevelser. Hva er bedre enn å rusle gatelangs i en fremmed by når den våkner til liv tidlig om morgenen? Teste lokale lekkerbiskener laget med stolthet av lokale kokker, og slå av en prat med folk du tilfeldig møter på din vei? «Everybody has a story», lærer vi i journalistikken. Det slår sjelden feil.

Radaren skrus på allerede på flyplassen. Mens sønn og mann går inn i ventemodus med film på mobilen og roman på lesebrettet, glir mor inn i rollen som betrakter. Hvor skal de alle sammen? Business? Ferie? Retur til hjemlandet etter avslag på asylsøknad? Unge, gamle, blide, alvorlige og engstelige. Alene eller i grupper. En familie på fem med nesten voksne barn dumper ned på benken foran. Far har handlet på taxfree og viser stolt fram den store pakken med Underberg og hevder at feriemedisinen er sikret. – SÅ mange! Mor himler med øynene og ser litt morsk ut før hun etterlyser posen med lakris. Blikket stivner når far har kjøpt salt lakris. Hun vil ha søt. Jeg kikker en annen kant og tenker at her kan ferieidyllen slå sprekker før reisen har startet.

Ei lita jente kikker ut på flyene som er parkert på rad og rekke. Thorbjørn Egner gliser fra halefinnen på det nærmeste Norwegian-flyet. Bakenfor skimtes Henrik Ibsen enda lenger bak er Ludvig Holberg. Moren forteller hvor flinke de var til å skrive alle sammen. Jenta er bare passe interessert. Hun speider til begge sider og lurer på hvorfor ingen fly har bilde av damer. Jeg smiler for meg selv, og kikker bort på mann og sønn. Hva de går glipp av! I mellomtiden har moren i familien på fem forsynt seg godt av den salte lakrisen. Hun skryter av hvor god den er og hvor rart det er at hun ikke har oppdaget det før. Jeg må smile igjen. De får det nok fint på ferie likevel. Når kapteinen ønsker velkommen, kommenterer jeg at han heldigvis virket rutinert. Håret hadde tydelig gråstenk ved ørene. Co-piloten så derimot ut som en 18-åring! Gutta kikker opp og lurer på hvordan i all verden jeg vet det.

Feriemodus kan være så mangt. For noen av oss handler det om å logge av for å logge på. La hjernecellene fyke hit og dit etter innfallsmetoden. La hjernen ta inn nye inntrykk. Kommunebarometeret kommer vi garantert til å høre mer om uansett.

God sommer!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken