Dette er et ledd i prosessen med å bli en enda mer synlig aktør i markedet for økologisk mel og korn, opplyser bedriften i en pressemelding.

Det juridiske navnet på sigdalsbedriften er fortsatt Økologisk Spesialkorn Skandinavia AS, men det nye navnet – Sigdal Mølle – vil være synlig på produktemballasje, webside, sosiale medier og i annen kommunikasjon.

Med hjerte for økologisk korn

Foretaket har i dag 22 dedikerte medeiere. De fleste av dem er bønder som selv dyrker og leverer økologisk korn.

Helt siden oppstart i 2008 har Sigdal Mølle dyrket og malt de gamle kornsortene slik de har blitt utviklet gjennom tusenvis av år.

«Denne arven fører vi stolt videre», skriver de i pressemeldingen.

Ikke lenger spesialkorn

Økologisk Spesialkorn har i 14 år drevet med nettopp dette – økologiske spesialkorn.

– Det er godt å se at vår lidenskap har medført at kornsorter som Emmer, Svedjerug og Spelt ikke lenger er «spesialkorn», men derimot opprinnelige kornsorter med historie og kultur, som det norske folk begynner å få et bevisst forhold til. Det er på høy tid å bytte navn til Sigdal Mølle, slik at vi får fokuset vekk fra spesialkorn og over til kvalitetsprodukter, sier bonde og medeier, Hans Ole Wærsted.

Eierne skriver at de er stolte av at søken etter kunnskap har ført dem lenger enn til å «bare» dyrke økologisk. Økt kunnskap om matjord og jordliv gir nye muligheter som de mener bidrar til sunnere produkter, bedre miljø og større bevissthet rundt det grønne skiftet.

– Vi har valgt navnet Sigdal Mølle enkelt og greit fordi kornmølla befinner seg i Sigdal. Vi har pusset opp møllebutikken vår, og syns det er koselig med besøk – gjerne for å diskutere melbaking, og hva som skal til for å lage norsk kvalitetsmel, forteller Wærsted.

Et naturlig valg

Styreleder Kjersti Gravningen håper det nye navnet vil avmystifisere produktene til Sigdal Mølle, og med det bli et naturlig valg i baksten for alle som ønsker å kjøpe økologiske produkter.

– Det er ikke veldig spesielt å bake med ur- og kulturkornsorter. Baking er gøy, og om du ikke er ferdig med julebaksten for i år, kan du med fordel erstatte vanlig hvetemel med Dalalandhvete eller spelt med godt resultat, sier Gravningen.

Nyåpning av møllebutikken

Forrige uke var det nyåpning av møllebutikken i Sigdalsveien 1300.

– Her finner du selvsagt alle våre mel- og kornprodukter, i tillegg til et godt utvalg av andre lokale godsaker. På sikt håper vi på å utvide tilbudet.

Fakta

– Bedriften ble etablert i 2008 og har i dag 22 medeiere.

– Eies og drives av økologiske bønder.

– Eneste selskap i Norge som er godkjent som såkornprodusent for bevaringsverdige kornsorter.

– Dyrker opprinnelige kornsorter som spelt, emmer, enkorn, svedjerug og landsorter av hvete. Kornet males med steinkvern på vårt eget mølleanlegg i Sigdal.

– 1 av 3 nominerte til Matprisen 2021 i kategorien Årets produsent.