Tyrifjorden har "snudd"

Tyrifjorden "snudde" mandag, og vannstanden er igjen på tur opp. Dette bildet er tatt torsdag, to dager før fjorden nådde årets "lavmål".

Tyrifjorden "snudde" mandag, og vannstanden er igjen på tur opp. Dette bildet er tatt torsdag, to dager før fjorden nådde årets "lavmål". Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Med 62,03 meter over havet ble årets vannstand i Tyrifjorden den laveste siden 1948.

DEL

Mandag "snudde" Tyrifjorden, og allerede om en uke forventes vannstanden å ha økt med cirka 20 centimeter. Krøderen, Randsfjorden og Sperillen "snudde" også mandag, etter å ha vært få centimeter fra laveste regulete vannstand. Det opplyser EB i en pressemelding.

– For å utnytte vannressursen best mulig er det viktig å ha lavest tillatt vannstand i det den snur, slik som i år, sier konserndirektør for produksjon i EB Erik Andersen, som også er daglig leder i Foreningen til Tyrifjordens regulering.

Forventer ikke flom

Lav vannstand før snøsmeltingen er også viktig for å dempe virkningen av flommen. Med snø i lavlandet og skiftende vær med regn kan tilsiget bli stor de neste dagene. Likevel forventes ikke storflom i år.

– Sen snøsmelting i lavlandet gjør at vi forventer at vårflommen blir av normal størrelse, men nedbør og varme de neste uke blir avgjørende, sier Andersen i pressemeldingen.

Tidligere i fjor

I 2012 "snudde" Tyrifjorden allerede i mars. Da var vannstanden på det laveste 62,49 meter over havet. Konsesjonen for Tyrifjorden gir anledning til å regulere vannstanden opp til 63 meter over havet. Hvis vannstanden blir høyere skal luka i Vikefossen åpnes, slik at vannstanden styres av naturen.

Krøderen, Randsfjorden og Sperillen kan styres i langt større grad enn Tyrifjorden. De ulike reguleringsforeningene for disse innsjøene har sammen med kraftselskapene tett kontakt for å sikre best mulig utnyttelse av vannressursene innenfor hva konsesjonen gir anledning til, og for å maøvrere vassdragene slik at skadene for flom reduseres mest mulig.

Artikkeltags