Ti laks på over 15,7 kilo

Foto privat: Jan Fiskum, leder av fiskeoppsynsvalget og medlem av styret i  Østsiden jakt- og fiskeforening (ØJFF), har fått sin storlaks på 13 kilo denne sesongen, og er veldig fornøyd med årets sesong generelt.

Foto privat: Jan Fiskum, leder av fiskeoppsynsvalget og medlem av styret i Østsiden jakt- og fiskeforening (ØJFF), har fått sin storlaks på 13 kilo denne sesongen, og er veldig fornøyd med årets sesong generelt. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

... og påvist storlaks på 19 kilo venter ovenfor Hellefossen

DEL

– Nå er Drammenselva en av landets beste lakseelver, sier Jan Fiskum i ØJFF om et utkomme så langt på 467 storlaks med snittvekt 9,7 kilo.

– Så langt i år ligger vi kilomessig nesten et tonn over fjoråret, selv om antallet laks er omtrent det samme. Så i år er det uvanlig mye storlaks, forteller Jon Fiskum fra Darbu.

Han er leder av fiskeoppsynsvalget og medlem av styret i Østsiden jakt- og fiskeforening (ØJFF), som konsentrerer seg om fiskegrunnene tilhørende Hellefossen Elveeierlag nedstrøms Hellefossen, samt fisk tatt i Nedre Eiker.

– Vi har grunn til å være veldig fornøyde med sesongen, sier Fiskum, som har god oversikt over laksefisket i Drammens elva så langt i år.

– Været har ingen betydning, den fisken som vil bite, biter uansett, når som helst på døgnet, uansett om det er regn eller solskinn.

Etter pangstarten den 25. mai har både laks og laksefiskere holdt trøkket oppe.

- Størrelsen teller

– Denne uka har det vært ekstremt mye i forhold til fjoråret, så vi er veldig fornøyd nå. Men totalt sett vil vi nok ikke kunne slå fjoråret, som var uvanlig bra med 17-18 tonn, forteller han og sammenligner med en elv som Namsen med 20 tonn i fjor.

– Jeg tipper vi lander på 12-13 tonn før sesongen er slutt, og det er også et bra tall med tanke på at vi har vært nede i sju tonn her i Drammenselva.

Men her er det størrelsen som teller, og når foreningens egen laksebørs på nett melder om 467 storlaks (over 7 kilo) hittil i år, med en snittvekt på 9,7 kilo, er ikke Fiskum i tvil.

– Drammenselva er en av de beste lakseelvene i Norge, sier han.

Den uvanlig store fisken har med oppvekstforholdene i havet å gjøre, men fiskekjøttets kvalitet blir ikke berørt av dette, ifølge Fiskum.

Håper på mellomlaks

Med gode vilkår i havet, har laksen lagt på seg 4-5 kg siden i fjor.

– Derfor så vi dette året komme allerede i fjor, da det var store mengder av såkalt mellomlaks, altså på 3-7 kilo. Så nå håper vi egentlig på at det kommer en del mellomlaks denne uka, med tanke på neste år. Det var denne uka i 2011 vi så den store andelen, hele 200 stykker, av mellomstor laks, forteller den ivrige sportsfiskeren, som selv er å finne i elva tre-fire ganger per uke.

Kan det bli kjedelig når ikke fisken biter?

– Joda, man kan jo stå en hel uke uten å få fisk. Men det er når den først biter, da vet du, da er all den kjedelig ventingen glemt. Dessuten er det sosiale i dette ikke uvesentlig, det er mange hyggelige mennesker, og vi drikker kaffe og skravler. Jeg trenger i grunnen ikke så mye fisk, tenker jeg.

19 kilos rugg venter i Åmot

På oversiden av laksetrappa på Hellefoss er det Åmot og Omegn Fiskerforening (ÅOFF) som regjerer, og også her har det vært godt fiske. Og stadig finnes det storlaks å jakte på i Åmot også, ifølge leder i lakseutvalget i ØJFF, Geir Nyhus.

- Telling og veiing i laksetrappa viser at det nå har gått opp over hundre laks og en del sjøørret i Hellefossen, hvor den største laksen var hele 19 kilo. Så det er all grunn til å jakte videre også her, forteller Nyhus.

Artikkeltags