Gå til sidens hovedinnhold

Skjerpet kamp om julekundene

Artikkelen er over 7 år gammel

I fjor gikk lokale butikker ut og opp-fordret folk til å ta julehandelen i lokalmiljøet. Det hadde en effekt, og nå håper de det samme skjer i år.

Buskerud Storsenter, Gulskogensenteret og netthandel. De ytre «fiendene» er mange, og det er tøft å drive lokalbutikk. Snart setter årets viktigste handel – julehandelen – inn for fullt, og da gjelder det å vinne kampen om kundene.

I Åmot møter handelsstanden konkurransen ved å holde åpent til klokka 20 på hverdager fra og med 15. desember. I tillegg utgir de et eget julemagasin.

Bedre samarbeid

– Det er alltid diskusjoner rundt åpningstidene, men i år syntes jeg det gikk litt lettere å komme til enighet. Årsaken er nok at samarbeidet butikkene imellom er blitt bedre og konkurransen utenfra hardere, sier Lise Haviken, leder i handelsstanden i Åmot.

I Vikersund skal butikkene holde åpent til klokka 19, altså én time kortere enn i Åmot.

– Jeg tror den siste timen fra 19 til 20 er viktig. I julestria har trafikken en tendens til å forskyve seg mot kvelden, sier Lise Haviken.

– Mange vil kanskje en liten tur hjemom før de drar ut for å handle, og da har de tid til det.

Hun vil også i år oppfordre lokalbefolkningen til å se etter varer lokalt før de drar ut av bygda eller bestiller på nett.

– Det er mange fordeler ved å handle lokalt. Det er realt og gratis å parkere, vi har tid til å pakke inn gavene for folk, det er enklere å bytte, og du får generelt bedre hjelp i butikkene, mener hun.

Trengte en påminnelse

I fjor fikk butikkene mange tilbakemeldinger fra kunder som sa at de hadde trengt en liten påminnelse om å støtte opp om lokalhandelen.

– Folk tok det rett og slett ad notam, og det håper jeg de gjør i år også.

Konkurransen mellom handelsstedene Åmot og Vikersund beskriver hun som sunn og helt grei.

– Jeg synes i alle fall at vi bør være samarbeidspartnere mer enn konkurrenter.

Frykter ikke Åmot

Vikersund har valgt en litt mindre offensiv linje enn Åmot, men Geir Garås i Vikersund handelsstand er fornøyd med at alle butikkene har blitt enige om å holde åpent til sju hverdagene i innspurten mot jul – fra og med 18. desember.

– Det pleier uansett å bli stillere i butikkene fra 18 og utover, sier han.

Han frykter ikke at den ene timen fra sju til åtte vil gi kundeflukt til Åmot.

– Det er ikke Åmot som er konkurrenten, men de store kjøpesentrene rundt byene.

Både i Vikersund og Åmot er det søndagsåpent de to siste søndagene før jul.

Kommentarer til denne saken