Med Helt Sjef-prisen skal det bevises en gang for alle at dagens ungdom ikke er late, men har engasjement, lederevner og ståpåvilje. Det er 26-åringen et eksempel på, derfor har Helene kommet helt til finalen.

– Artig at det jeg driver med blir lagt merke til, sier hun, og strekker seg for å nå støvet innerst på kjøkkenhylla.

Hun er stadig på farten med langkost og skurefille inn i kontorer, barnehager og private hjem over hele Modum.

– Og hos noen i Vestfossen, Skotselv og Kolsrud i Sigdal, sier Helene, eller «Leni» som de nærmeste kaller henne.

Hun har kurven full med grønnsåpe, salmiakk og klor, og forsikrer om at både hun og kundene liker best de gode gammeldagse vaskemidler, som lukter rent etterpå.

Eget firma

For fire år siden gjorde Helene drømmen til virkelighet og startet firmaet Rent og Ryddig.

– Etter at jeg var ferdig på Rosthaug, tenkte jeg å utdanne meg innen interiør. Men skjønte at det var vanskelig å få jobb. Etter et par år på Eurospar i Åmot fikk jeg lyst til å gjøre noe for folk. Jeg oppdaget at det var et stort behov for hjelp med rengjøring, sier Helene.

Mange har det for hektisk med unger og jobb til å ha tid til å vaske. Da er det deilig å komme hjem til nyvasket og ryddet hus, der også søpla er båret ut. Hun tar også flyttevask og storrengjøring, og venter å få det veldig travelt i julestria.

– Jeg har aldri trengt å reklamere. Folk ser bilen med logoen, og fornøyde kunder setter fart i jungeltelegrafen. Nå har jeg ansatt en til; Mari Kårmo (25). Og jeg jobber med å ansette enda en til, sier Helene.

Ekte «vaskekjerring»

Det kan gi henne anledning til å ta større oppdrag som gir bedre betalt og ikke minst litt mer fritid. Hun innrømmer at det har blitt dårlig med sommerferie og fritid etter at hun startet firmaet, for ofte går både kvelder og helger med til vasking.

– Jeg kaller meg gjerne «vaskekjerring». Det er en hedersbetegnelse, mener Helene og hevder at hun fikk grønnsåpelukta inn med morsmelken.

– Det er fordi min mor, Gro Strand, var rundt på bygda og vasket for folk før jeg begynte på skolen. Så jeg var ofte med henne. Jeg har arvet gleden av å vaske av min mor, sier Helene.

– Stem på Helene

Det var søsteren Christina Strand Solhaug som oppdaget konkurransen Helt Sjef på Facebook.

Sammen med venner nominerte de Helene. Hun er nå én av 20 ungdommer som har danket ut de andre og tatt seg videre til finalen, der premien er 10 000 kroner til karrieresatsing, inspirasjonstur til Stockholm og oppfølging av en egen ledercoach i ett år.

– Helene er et godt eksempel på nyskapende og arbeidsom ungdom med sterke lederevner, sier Shazad Rana, juryformann i Helt Sjef og teknologidirektør i Microsoft Norge.

Hun oppfordrer folk til å stemme på Helene på gruppen Helt Sjef på Facebook. De ti kandidatene som får flest stemmer blir vurdert av en fagjury, som til slutt kårer en vinner. Juryen består av blant andre Shahzad Rana, tidligere arbeidsminister Hanne Bjurstrøm, Karolina Kvilhaug, daglig leder i JobbUnder18 og rapperen Kaveh skal kåre vinneren.