Gå til sidens hovedinnhold

– Rådmannen må se på barnevernet

Artikkelen er over 7 år gammel

Ståle Versland (Ap) mener rådmann og helse- og sosialsjef må gå inn i påstandene som rettes mot barnevernet.

– Det blir umulig for oss politikere å få innblikk i sannhetsgehalten i de påstandene som framsettes. Uansett om kritikken er berettiget eller ikke; vi er ikke tjent med at det hefter usikkerhet rundt en så viktig tjeneste som barnevernet, sier Versland.

LES OGSÅ: Klem førte til refs fra barnevernet

Han synes blant annet det er ille å lese når Morten Wold sier at det er politikere som selv har små barn som ikke våger å kritisere lokalt barnevern.

– Hvis det stemmer er det veldig ille. Vi lever i et demokrati, sier Versland.

Kjenner seg ikke igjen

Han har selv ikke blitt kontaktet av noen som har rettet kritikk mot barnevernet, etter at han engasjerte seg i politikken for tre år siden.

– Jeg jobbet ved Modum lensmannskontor i 21 år fram til 2007 og kjenner meg ikke igjen verken i behovet barnevernet sier de har for midler, eller at tjenesten ikke fungerer. Derfor mener jeg det er viktig å se på alle sider ved driften, sier Versland.

Ikke lov å gjøre feil

Som politiker synes han barnevernet er noe av det aller vanskeligste å skulle mene noe om. Til det er altfor mye taushetsbelagt.

– Men ingen er tjent med at det åpenbart verserer så mange historier rundt omkring. Det svekker omdømmet til en tjeneste som er avhengig av tillit, mener Versland.

LES OGSÅ: – De bruker altfor sterke virkemidler

Han understreker at han ikke har noen forutsetninger for å si noe om disse sakene, men at det er viktig med en gjennomgang slik at man får mer fakta på bordet.

– Når vi snakker om omsorgsovertakelser og andre tvangsmidler som barnevernet kan bruke, er det et så alvorlig inngrep i folk liv, at man ikke har lov til å gjøre feil. Det må være utgangspunktet, mener Arbeiderpartipolitikeren.

Andre kommuner

LES OGSÅ: Bekymrede politikere

Han synes det er flott at Morten Wold og Ingunn Dalaker Øderud går ut med informasjonen de siter på.

– Vi må våge å ta debattene om de tjenestene vi tilbyr er gode nok. Samtidig ser jeg at barnevernet også er en tjeneste som må stå i mange konflikter som det er krevende for de ansatte å håndtere, mener Ståle Versland.

Han har imidlertid, i likhet med mange andre politikere, reagert over det høye antall saker som barnevernet her har.

– Hvorfor det øker så mye i Midtfylket føler jeg vi ikke har fått et fullgodt svar på. Det er et betimelig spørsmål å stille, sier Versland.