På jakt som i middelalderen

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

- Gøy å reise tilbake i tid, bare litt. Til helgen er det middelalderdager på Fiskum.

DEL

Til helgen kan du reise tilbake i tid og oppleve middelalderen slik den var i Eiker.

Til helgen arrangeres Fiskum Middelalderdager for fjerde gang.

– Takket være frivillige krefter får vi muligheten til å levendegjøre dette kulturminnet, forteller kultursjef Lidia I. Myhre og ser opp mot Fiskum gamle kirke.

Kirken, som er viet av Hellige Olav, danner rammen rundt et innholdsrikt arrangement som går over to dager.

– Nytt i år er at vi deler arrangementet inn i to. Den første dagen handler det om folkets kulturaktiviteter. Den andre dagen blir det kirken som er i fokus, forteller Myhre.

Skyt med pil og bue

Reidar Lindberg har siden han var liten gutt vært lidenskapelig opptatt av denne epoken og har samlet både kunnskap samt mye utstyr og klær. Lørdag sørger han sammen med Øyvind Pedersen for at barn og voksne kan være med på mange ulike aktiviteter fra middelalderen.

Det blir blant annet middelalderleir, bueskyting, konkurranser, nålbinding, plantefarging, eventyrfortellinger, maling og skinnfellsøm.

– Voksne kan få prøve rustninger, forteller Lindberg, som også har en ny aktivitet for året.

– I år blir det litt annerledes, vi skal også ha en middelalderjakt for barn, forteller Lindberg.

- Det betyr at det blir satt ut viltmål ute i terrenget. Disse målene kan barna selv spore opp og skyte på med pil og bue, forklarer han.

Tilbake i tid

Erlend Falch Lindberg (8) og brødrene Anders (10) og Even (6) Myrvold Pedersen er allerede godt kjent med pil og bue, og med sverd. De gleder seg veldig til helgens begivenhet.

– Kunne dere tenkt dere å ha levd i middelalderen?

– Nei, jeg er glad jeg lever nå. Men det hadde vært litt gøy å reise tilbake i tid bare litt, mener Erlend.

Og det kan man gjøre i helgen. Foruten aktivitetene lørdag vil Ingrid Hals og Astrid Reggestad fremføre lyremusikk. Unn Sissel Eek vil vise hvordan man kan sanke ville urter og medisinplanter, samt holde foredrag. Det vil bli salg av rømmegrøt og spekemat av Sundhaugen sommerrestaurant.

Olsok

Knut Lande vil ha en omvisning i Fiskum gamle kirke. Søndag vil han vise frem en gravminnesamling inne i sakristiet.

Søndag serverer også Reidun Bollerud brødmat på gammelt vis før klokkene ringer inn til Olsok-gudstjeneste i gamle Fiskum kirke. For kultursjefen er middelalderdagene på Fiskum noe helt spesielt.

– Det er viktig å holde Olsok-tradisjonene ved like og knytte den opp til vår kommunes eldste kulturminne. Det er også viktig å formidle alt dette til barn og unge. Dette er ting som de ikke lærer på skolebenken. Dette er kunnskap som ikke skal dø ut med oss, sier kultursjefen, som oppfordrer familier til å sette av helgen til aktivitetene i Fiskum gamle kirke.

Artikkeltags