Gå til sidens hovedinnhold

Orgelbrus uten mus

Artikkelen er over 14 år gammel

Mens musene i Bingen kapell levde i sus og dus, fikk kirkeorgelet stadig dårligere lyd.

ØVRE EIKER: Musenes ville fest i det gamle orgelet resulterte nemlig i at ikke alle toner fungerte når salmesangen skulle akkompagneres. Nå er det imidlertid snart klart for orgelbrus uten mus.

Musebol

I februar startet den sveitsiske reparatøren Theodor Zuber, bosatt på Vigra, med å ta fra hverandre orgelet i Bingen kapell. Visittkortene i form av muselort var ikke å ta feil av, og da flere musebol ble avdekket, var det musene som fikk skylden for det meste av ødeleggelsene i det gamle orgelet.

Musene hadde bygd seg hus i orgelpipene og syntes nok de hadde en fantastisk utsikt fra “balkongene” i pipeåpningene.

Skinnlapper som styrer orgelpipene ble fortært som festmåltid.

- De bærer tydelig preg musenes gnaging, forteller orgelreparatør Zuber.

568 piper

Men det over 60 år gamle orgelet hadde også andre skader. Det meste forårsaket av tidens tann, blant annet sprekkdannelser i trepipene. Nå går orgelreparatør Zuber over hver eneste av de 568 orgelpipene, både av tre og metall, for at vakre toner igjen skal lyde utover forsamlingen i kapellet. Sprekker limes, metall renses og pusses og skinnlapper skiftes ut.

- Det er snakk om til sammen 700 skinnlapper, opplyser Zuber.

Full lyd

I løpet av denne uka legger han siste hånd på verket. Organist og kantor Anne Ma Flaten er fornøyd. Hun innrømmer at det har vært en utfordring å spille til salmene i Bingen. Nå synes hun det skal bli flott å få full lyd i alle pipene igjen.

Giverglede

Reparasjonen av kirkeorgelet vil koste omlag 150 000 kroner. Pengene er gitt i form av gaver fra bygdas befolkning på Modum og Øvre Eiker-siden av elva.

- Folk i Bingen er glade i kapellet sitt - det merkes. Dessuten har de lokale bankene bidratt og Kiwanis-klubben i Øvre Eiker ga en stor gave, opplyser organist Flaten.

I mai står noen av bygdas unge til konfirmasjon i Bingen kapell. Da skal orgelet være i orden. Fredag 1. juni feires det nyrestaurerte orgelet med en stor konsert. Ved siden av nye tomer fra orgelet, bidrar Terje Landro, Lina Kristine Sollie og familien Bezuijen.

- Etterpå blir det boller og orgelbrus, lover Flaten.

PS! Musene er ikke invitert.