OL-håpet lever videre

Olav Skinnes (t.v.), Otto Tschudi og Anne Sønsteby.

Olav Skinnes (t.v.), Otto Tschudi og Anne Sønsteby. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Ordfører Olav Skinnes samler kommunens OL-sønner og døtre i en felles kamp, når de nå går inn skjebnemåneden januar. De har 30 dager på seg for å overbevise Oslo 2022.

DEL

– Dette har vi veldig tro på, sier Otto Tschudi som i julen hadde søkt hjem til Norefjell fra sitt tilhold i San Fransisco. Der meritterte alpinisten og forretningsmannen som deltok i OL i 1968 og 1972 heier av full hals på ordfører Olav Skinnes kamp for Norefjell.

Men den lokale OL-kompetansen stanser ikke der. Anne Sønsteby var leder for lisensproduktene på Lillehammer i 1994 og Sydney-OL året etter, gir også gode råd til ordføreren.

Kampen om Oslos gunst tilspisser seg. I løpet av januar må OL-duoen, Marius Arnesen og ordfører Olav Skinnes overbeviste de rette menneskene om at Norefjell må velges.

Den nøkterne vurderingen nå er at slaget vil ligge i Norges Idrettsforbund anført av president Børre Rognlien og generalsekretær Inge Andersen.

Tre argumenter

Søndag 30. desember var det folkemøte på samfunnshuset på Noresund. Der lyttet lydhøre kryllinger på hva OL-duoen Skinnes/Arnesen arbeider med og hvilken slagplan de har lagt. Når presentasjonen avsluttes med unison applaus så tyder det på solid lokal backing.

Det er tre hovedargumenter de mener blir utslagsgivende til at Oslo 2022 velger dem.

De tre hovedargumentene er i stikkordsform: Avstand til Oslo, en ny flott OL-trasé i ypperste verdensformat og skiflygingsbakken i Vikersund.

Marius Arnesen utdyper det på følgende måte: Oslo har lansert slagordet «Games in the city». Det bør bety at alpinøvelsene må legges så nærme Oslo som mulig. Og det er ingen som slår Norefjell på avstand. Det er 12 mil til Norefjell. Det er 25 til Kvitfjell.

– Den som blir olympisk mester i alpin i 2022 bør få gullmedaljen sin på rådhusplassen i Oslo og ikke på Lillehammer, mener Arnesen.

Ny trasé

Bernhard Russi som har tegnet alle OL-traseer i alpin siden 1988, har tegnet ned ny nedfart på Norefjell som er i den ypperste verdensklasse. Den blir på 3750 meter og får en høydeforskjell på 986 meter. Den største i Norge.

495 millioner kroner er traseen kalkulert å koste. Halvparten skal finansieres av Norefjell skisenter. Totalsummen utgjør en kvart Holmenkollbakke.

– Det er viktig for oss å få fram budskapet om at det å bygge ut her er billig, at det er gode etterbruksmuligheter fordi Norefjell er Oslos nærmeste høyfjell. Vi ligger halvannen time fra 41 prosent av Norges befolkning, sier Arnesen.

Skiflyging

Selv om ingen sier det rett ut, er det ingen tvil: Oslo 2022 vil gjerne at storbakkerennet i OL om ti år skal gå i verdens største hoppbakke i Vikersund. Det var nylig avgått skipresident Sverre Seeberg som var idémakeren bak dette forslaget. Det betyr at Norefjell har nok et argument for at Oslo bør se denne veien og ikke langs aksen til Lillehammer.

– Det vil bryte med visjonen «Games in the city» hvis de skal ha hopping i Vikersund og alpint på Kvitfjell, mener Marius Arnesen.

Kapasitet

Det er mange parametere Norefjell blir målt på før Oslo bestemmer seg i midten av februar. En av dem er kapasitet for deltakerlandsby.

Marius Arnesen mener de allerede har godt nok kapasitet på hotellet i Bøseter.

Veien videre

Den lokale OL-organisasjonen setter nå inn høygiret og gir gass. Det blir en fire uker lang maraton. I går hadde de et strategimøte med Buskerud fylkeskommune.

– Jeg vil berømme jobben til fylkesordfører Morten Eriksrød gjør. Fylket har bevilget en halv million kroner til arbeidet, sier ordfører Skinnes.

I morgen skal de presentere planer i Oslo. Den 7. og 14. januar skal OL-organisasjonen kvalitetssikre opplysningene. I midten av februar velger Oslo samarbeidspartner, men det blir ikke offentliggjort før første uka i mars.

Artikkeltags