Nyt fjellet, men vær bevisst

Norske Redningshunder Buskerud er klare til å bistå dersom det skulle skje en ulykke i påskefjellet. F.v. Tom Hjemsæteren med hunden Rasmus, Frode Haraldseth med Brago, leder Wivi-Ann Karlsen, Thomas Øye med Trym, Hilde Gudbrandsrud med Pernille
og Gro Gjetrang med Mira.

Norske Redningshunder Buskerud er klare til å bistå dersom det skulle skje en ulykke i påskefjellet. F.v. Tom Hjemsæteren med hunden Rasmus, Frode Haraldseth med Brago, leder Wivi-Ann Karlsen, Thomas Øye med Trym, Hilde Gudbrandsrud med Pernille og Gro Gjetrang med Mira. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Wivi-Ann Karlsen og resten av Norske Redningshunder Buskerud er klar til å bistå hjelpemannskap i påsken. Hun mener man kommer langt ved å planlegge godt.

DEL

Det er hittil meldt om få skader i fjellet i påsken, men Norske Redningshunder skjerper sin beredskap i forbindelse med påsken, på grunn av at det lokalt kan være stor skredfare. Wivi-Ann Karlsen

- Jeg vil oppfordre alle til å nyte påsken og ikke bli skremt vekk fra fjellet. Men det er viktig å være litt bevisst når man legger ut på tur, sier Wivi-Ann Karlsen, leder Norske Redningshunder Buskerud.

- Den største faren i påsken er de som går på toppturer, hvor det er stabil snømasse når de går opp om morgenen. Men når sola kommer og tiner snømassen kan de utløse skred når de kjører ned igjen, påpeker Karlsen.

- En annen fare er de som legger på lengre turer enn de har beregnet tid til. Når mørket kommer vet man ikke hvor man er og har ikke utstyr til å overnatte ute.

Hun råder alle til å planlegge godt og følge nøye med på værmeldingen.

Planlegg godt

- Si ifra til de nærmeste hvor du er og omtrent hvor lang tid du kommer til å bruke, ta med kart og kompass eller digital GPS. Og selvsagt hør på værmeldingen, ikke legg ut på lengre tur enn at du kan komme tilbake før uværet starter, sier hun.

Organisasjonen bygger på frivillighet og er i beredskap der hundeførerne er, spredt utover fylket.

- Førerne er i beredskap hjemme eller på hytta og vi arbeider som et supplement til Røde Kors, forklarer Karlsen.

Hittil i påsken har gruppen blitt kalt ut en gang, men ikke i Buskerud. Tirsdag gikk det et skred på Geilo, hvor to redningshunder var med i søk.

- Fordelen med å bruke hunder i søk, er luktesansen deres som overgår det vi greier å fatte. De er et verktøy som jobber rask og vi kan gå gjennom ganske store områder effektivt, sammenlignet en søkegruppe fra Røde Kors, sier hun og ønsker velkommen eiere som har lyst til å blir førere. I år har Norske Redningshunder arrangert påskecamp for interesserte nye førere. Der møtes både erfarne, godkjente og nye hundeførere for å trene og er i beredskap dersom alarmen går.

Få skader hittil

Buskerud Røde Kors Hjelpekorps har bistått ved 7 skader og uhell i skianlegg og i terreng så langt dag. Kombinert med mye fint vær og til dels stor utfart har det vært forholdsvis rolig, melder Hjelpekorpset.

Buskerud RKH har mannskaper stasjonert over store deler av fylket med en hovedvekt på Eggedal, Norefjell, Hallingdalsområdet og deler av Blefjell hvor det er gode vinterforhold. Tirsdag ettermiddag ble det rapportert om et skred i nærheten av Geilo, men det antas at det ikke er folk som er tatt av skredet. Røde Kors hadde en skredgruppe på plass som sjekket ut stedet.

Artikkeltags