– Må treffe ungdom der de er

Miljøarbeider ved Nordre Modum ungdomsskole, Ivar Ødegaard, synes det er flott at kommune har fått penger. ? Informasjon til de det gjelder er viktigst og at vi har et sted å sende de vi fanger opp hvor de får hjelp raskt, sier han.

Miljøarbeider ved Nordre Modum ungdomsskole, Ivar Ødegaard, synes det er flott at kommune har fått penger. ? Informasjon til de det gjelder er viktigst og at vi har et sted å sende de vi fanger opp hvor de får hjelp raskt, sier han. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Miljøarbeider Ivar Ødegaard mener lavterskeltilbudet må ut der ungdom er for å få gitt de som trenger det hjelp.

DEL

– De må ut der ungdom er, mener miljøarbeider Ivar Ødegaard. Han jobber ved Nordre Modum ungdomsskole og har jobbet med ungdom i midtfylket i 20 år, og ved ungdomsskolen i 12 år.

Modum kommune har søkt og fått midler til et 3-åring prosjekt om rask psykisk helsehjelp. Torsdag ble det kjent at Helsedirektoratet bladde opp 1, 7 millioner kroner av en pott på 20 millioner – maks av hva kommunen kunne få til prosjektet.

Tildelingen viser at direktoratet har tro på det Modum ønsker å få til som pilotkommune.

– Behovet er til stede blant ungdommen. Det er flere som strever med å mestre skolen, sier miljøarbeider Ødegaard som også tror situasjonen er den samme i videregående skole.

Lavterskeltilbud

Kommunen vil gi et tilbud til innbyggerne hvor du ikke trenger henvisning fra lege eller noen andre. Et senter hvor du kan henvende deg når du føler livet er vanskelig og problemene tårner seg opp.

Tilbudet er til alle innbyggerne i Modum uansett alder.

Senteret skal lokaliseres på Modum Bad og er i ferd med å bli bygget.

Kildehuset er den nye satsingen fra Badet, og leder av Helsekomiteen på Stortinget, Bent Høie (H), var den som satte det første gravemaskintaket i jorda i august.

Ut og møte ungdom

– Jeg tror de må ut og oppsøke, ikke sitte på et kontor og tro at ungdommen kommer dit, mener miljøarbeideren. Han har veldig tro på at en chattefunksjon som har vært lansert tidligere, kan fungere.

– Det er jo der ungdommen er, så det må jo være lurt, tror Ødegaard.

Han skal være med i en ressursgruppe for en nasjonal nettside som skal tilby ungdom å chatte med behandlere.

– De som strever, mestrer rett og slett ikke hverdagen helt. Det kan være alle typer ungdom, sier Ødegaard.

Han tror det er veldig viktig med informasjon for at ungdom skal forstå at dette er et tilbud til dem.

Før det går for langt

Målet til kommunen er at lavterskeltilbudet om psykisk helsehjelp skal slå inn så tidlig at det ikke blir sykdom av det.

– Det er mange i Modum som sliter med psykisk helse, sier rådmann Aud Norunn Strand. Hun smilte omtrent fra øre til øre da tildelingen kom.

– Dette er et prosjekt vi har stor tro på og hvor vi samarbeider med Modum Bad. Folkehelsekunnskapen vår møter spesialistkunnskapen deres, forklarer Strand.

Kommunen kan liste opp en rekke tiltak som er gjort for å hjelpe innbyggerne. Likevel har Modum flest innbyggere som har fått behandling på sykehus for sin psykiske helse. Ringerike følger bak, og Øvre Eiker på tredjeplass.

– Vi som jobber med å lage dette forebyggende senteret for psykisk helse, tror vi kan demme opp for mange problemer senere ved å komme tidlig inn, sier Strand.

Kommunen har som mål å lage et varig tilbud til innbyggerne og på sikt tilby tjenestene også til nærliggende kommuner.

– Vi håper også modellen blir så god at den kan brukes andre steder i landet, sier rådmannen.

Artikkeltags