Denne saken er hentet fra Bygdepostens Næringslivsmagasin, som kom ut torsdag 22. september. Les flere saker om det lokale næringslivet i magasinet.

Matlaging har stort sett alltid vært levebrød for den driftige damen. Men etter flere år som ansatt, blant annet hos Walter Larsens selskapsmat i Mjøndalen, og med mye kvelds- og helgejobbing, bestemte hun seg for å styre arbeidsdagen selv.

Vet du om en ny eller gammel bedrift som du mener Bygdeposten burde skrive om? Har du tips om en aktuell sak fra det lokale næringslivet? KLIKK HER for å tipse oss.

- Jeg ville jobbe for meg selv og ikke minst få tid til å være mer hjemme med jentene mine, som i starten fortsatt var små, sier Thorrud Bergerud og angrer ikke på valget hun tok for 10 år siden.

Godt rykte

Da byttet hun ut jobben som ansvarlig på kjøkkenet på Folkemusikksenteret i Sigdal og startet enmannsforetaket Hildes tradisjonsmat hjemme på gården på Solumsmoen. Der ble vaskekjelleren omgjort til et storkjøkken i tett dialog med mattilsynet.

Les flere saker fra Næringslivsmagasinet:

- Jeg angrer ikke og har det mye friere, bedyrer Bergerud og bryter ut i en fornøyd latter.

Hun medgir at det er stille perioder og tider på året da det er mye å gjøre, men stort sett har hun litt å holde på med hele tiden. Spesielt det siste året har etterspørselen etter retter fra Hildes tradisjonsmat vært etterspurt. Matretter som får tennene til å løpe i vann er blitt bestilt til både brylluper, konfirmasjoner og andre tilstelninger.

- Dette året har bestillingene kommet jevnt og trutt og det uten at jeg har brukt noe på å avertere. Alt går på folkemunne, sier Bergerud.

Skal se lekkert ut

Den matglade damen legger stor vekt på at maten skal ha kvalitet og at den skal se lekker ut fat og i boller.

- Jeg synes det er viktig at maten ser pen ut, sier damen på Solumsmoen og understreker at hun alltid tilbereder maten på fine fat og i stettboller.

I august leverte hun sin hittil største matbestilling. Det var til banketten under landsfinalen i bilcross på Sigdal motorsenter. Der laget hun mat for å mette 470 gjester.

På menyen stod et bugnende koldtbord, som inneholdt både spekemat, rømmegrøt og ulike desserter.

– 30 kilo spekekjøtt, 30 kilo annet kjøtt, 20 kilo laks, 15 kilo tomater og 800 egg, ramser Bergerud opp av ingredienser som ble brukt.

Svigerfar på laget

Da fikk hun god hjelp av et par venninner i tillegg til svigerfar på 80. Han skrelte 80 kilo poteter til potetsalaten.

- Det gikk veldig greit. Det var nok mat og alle var fornøyde. Det var deilig, for det var ikke fritt for at det var noen bekymringer i løpet av sommeren under planleggingsfasen, innrømmer Bergerud.

Den største utfordringen er ifølge henne selv beregning av mengde og å få varene i hus til rett tid.

– Det er planleggingen som tar mest tid. Å lage maten er bare moro, sier den blide matdamen, som under dette intervjuet er i ferd med å planlegge leveransen av et koldtbord til 100 personer.