Jakter ulv i Finnemarka

labber: Disse ulvesporene oppdaget Einar Bottolfs midt på dagen søndag 23. mars ved Langvann i Modum. Det hadde snødd kvelden før, så sporene var helt ferske. Ulven har trolig beveget seg i en stor ring rundt hytta til Bottolfs.Foto: Privat

labber: Disse ulvesporene oppdaget Einar Bottolfs midt på dagen søndag 23. mars ved Langvann i Modum. Det hadde snødd kvelden før, så sporene var helt ferske. Ulven har trolig beveget seg i en stor ring rundt hytta til Bottolfs.Foto: Privat Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Mandag morgen krysset ulven i Finnemarka Østmodumveien rett foran nesa på Vegard Langeland.

DEL

Klokka halv seks mandag morgen måtte Vegard Langeland stoppe lastebilen da gråbein var på gjesting nede i bygda og fant det for godt å krysse veien 100–150 meter foran ham ved Tangerud langs Østmodumveien.

– Han kom nede fra fjorden og krysset rett foran meg på veien. Så satte han seg på jordet og glante på meg. Han satt stille i noen sekunder, men så ble han redd da jeg rullet ned vinduet for å ta bilde, forteller Langeland.

Fordi det var i grålysningen, ble mobilbildet for dårlig til at ulven er synlig, men etter å ha snakket med et par jegere, har Langeland fått bekreftet at det faktisk var en ulv han møtte på morgen-kvisten.

Ferske spor i snøen

Søndag tok Einar Bottolfs bilde av ferske ulvespor ved Langevann, langs Elgtjernveien i retning bygda. Deretter oppdaget han et annet spor som krysset veien og tok av 90 grader nordover cirka 100 meter fra hytta hans.

– Det hadde snødd lørdag kveld, så sporene måtte være helt ferske. Ulven har nok gått rundt hytta mi, forteller han.

Han lar seg ikke uroe av at ulven er såpass nærgående.

– Det gjør meg ingenting så lenge det er en ulv som går aleine, sier Bottolfs, som så ulv omtrent på samme sted for ti år siden. Den gang hadde han øyekontakt med dyret, og lyste på ulven med lommelykt.

Jakt pågår

Det jaktes for tiden på Finnemarka-ulven. Det gjenstår to av i alt fire ulver som kan felles i vårt distrikt, som omfatter Vestfold, Buskerud, Telemark og Aust-Agder.

Jaktperioden varer ut mars, men rovviltnemnda i region 2 Sør-Norge har bedt Miljødirektoratet iverksette nødvendige tiltak dersom det fortsatt er ulv i regionen etter dette.

– Ulvens odds blir bedre jo mer snø som forsvinner, sier Espen Marker, regionansvarlig på rovvilt i Statens naturoppsyn.

De har tett dialog med jegerne. Når jegerne observerer spor, melder de fra til Statens naturoppsyn, som kommer og dokumenterer.

Det er besluttet fra politisk hold at det ikke skal være ynglende ulv i regionen. Nærmeste yngleområde er Østmarka, ved Ski og Ås.

Mange observasjoner

Marker kan fortelle at det er gjort svært mange observasjoner av Finnemarka-ulven, men en del av disse lar seg ikke bekrefte etter de strenge kriteriene Statens naturoppsyn opererer med. Ekspertene tror det dreier seg om ett dyr, selv om de ikke kan være helt sikre.

– Det har vært observert en del spor siden januar. Vi vet ikke om det er en hann, men det er mest sannsynlig, sier Marker.

Prøver er sendt inn til analyse for å kunne slå fast ulvens kjønn.

Lite farlig

Hittil er det få tegn på at ulven markerer revir og opptrer dominant i Finnemarka. Sporhunder har avdekket at ulven huker seg ned for å gjøre sitt fornødne, i stedet for å markere oppover treleggene.

– Fordi han er aleine og ikke forsvarer noe revir, er ulven veldig lite farlig, forsikrer Marker.

Ulven er ikke interessert i å pådra seg skader og vil unngå konfrontasjoner med mennesker og hunder. Det er først og fremst beitedyr ulven utgjør en trussel for.

Artikkeltags