Ikke vær for bær

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

MODUM: Jordbærdyrker Arne Green har opplevd den dårligste jordbærsesong siden han startet i bransjen. Det er 23 år siden.

DEL

Bærene ble små og prisene veldig lave. Aldri tidligere har han avsluttet plukkingen så tidlig som i år.

- Normalt bruker vi minst tre og en halv uke på å plukke ferdig. I år avsluttet vi etter 14 dager, sier han oppgitt og vet ikke riktig om han har en god forklaring på den dårlige sesongen.

- Vi hadde en voldsom varmeperiode tidlig på våren som gjorde at all blomsten kom samtidig. Dessuten fikk vi en kraftig varmeperiode i høstingen også. Resultatet ble at bærene ikke fikk tid til å utvikle seg ordentlig. Det ble langt færre kilo bær enn normalt.

Mye i markedet

- På toppen av det hele kom det store mengder bær inn i markedet som resulterte i bånnpriser, sier Green, og viser til at det kun er tilbud og etterspørsel som bestemmer prisnivået i jordbærbransjen.

Det kom polske bær til Oslo akkurat da han startet salget, men Green tror likevel ikke at de utenlandske bærene er den største trusselen.

- De norske bærene er spesielle, sier han.

Antall produsenter i Norge har gått ned, men arealene er stort sett de samme.

- Men når alle jordbærene blir modne samtidig, så blir det mye bær på en gang, sier han.

Ingen tilskudd

Green mener det er umulig for produsentene å leve med priser ned mot 10 kroner per kurv, som vi har sett i år.

- De store kjedene forstyrrer det reelle markedet siden man selger bær for en lavere pris enn det man betaler. Dette gjør man for å lokke kunder til butikkene, sier Green.

- Vi prøver selvsagt å plukke de bærene vi har uansett. Vi har jo ansvar for plukkerne våre, selv om prisen er lav. Men vi kan jo ikke bruke hele juli på å jobbe gratis heller, sier Green som husker at sesongen i fjor heller ikke var spesielt lystelig for produsentene.

Og det finnes ingen tilskuddsordninger for jordbærproduksjon. Her er det bare markedskreftene som rår.

Moro uansett

Likevel lar ikke Green lar seg knekke av en dårlig sesong.

- Det er moro å drive med jordbær likevel. Det er jo spennende med litt gambling, så vi planter mer og prøver igjen til neste år, lover han.

Artikkeltags