MODUM: Jon Hovland (Høyre) har flere ganger hevdet at renovasjonsanbudet ikke overholdes.

Etter at Renovasjonsselskapet for Drammensregionen (RfD) sist la ut renovasjonen på anbud for et par år siden, har Hovland prøvd å fortelle kommunestyret at det er noe som ikke stemmer med anbudskontrakten.

– Når de kan legge inn et anbud som er 20 millioner kroner lavere enn nest laveste bør det ringe en bjelle hos de fleste, sier han.

Razzia
Det var mandag morgen Arbeidstilsynet og politiet foretok en razzia ved RenoNordens lokaler i Oslo, Akershus og Vestfold. Bakgrunnen for razziaen er mistanke om sosial dumping i form av blant annet alt for lave lønninger og uverdige boforhold.

RenoNorden har i dag anbudskontrakt og henter søppel ved private husstander i Modum, Øvre Eiker og de andre kommunene som omfattes av det interkommunale selskapet RfD.

– At en aktør kan ha et så mye lavere anbud synes jeg er merkelig. Bilene er de samme, det er snakk om like mange folk på bilene og de samme drivstoffutgiftene. Da er det snart kun lønninger det er mulig å kutte i, sier Hovland.

Ser an resultatet
Da Bygdeposten ved 13-tiden mandag ringte Modum-ordfører Terje Bråthen hadde han ikke fått med seg nyheten om razziaen hos RenoNorden. Derfor ønsker han ikke å uttale seg spesifikt om saken.

– Det jeg kan si er at Arbeidstilsynet og politiet nå må få gjennomføre sin razzia før vi eventuelt foretar oss noe. Vi må ikke dømme dem før de eventuelt har funnet noe.

Har vært fornøyd
Bråthen mener Hovlands bekymringer ikke har vært grunn for å gripe inn ovenfor RfD tidligere.

– I møter mellom kommunene og RfD har det vært sagt veldig tydelig at lønns- og arbeidsvilkår skal være etter norsk standard. Alle RfDs eierkommuner har vært fornøyd med den jobben selskapet har gjort, sier Bråthen.

RfD ønsker ikke å kommentere saken mens den pågår.

– Vi avventer resultatene av undersøkelsene til Arbeidstilsynet, sier kommunikasjonsansvarlig Marianne Holen.

Fordi saken ikke er avsluttet kan ikke arbeidstilsynet si noe offisielt, men en kilde sier til Bygdeposten at deres besøk hos RenoNorden i går ikke direkte angår Buskerud.

– Vi har i dag vært hos selskapets lokaler i Oslo, Akershus og Vestfold. Det er disse tre fylkene som direkte berøres.

Kilden forteller at tilsynet ser på dette som en stor sak og at tilsynsrapportene vil bli omfattende.