Hekta på Kroken

Hoppkompiser: Hans L. Werp (f.v.) viser fram Krokens premiesamling til Erlings gamle hoppkompiser fra Åmot. Ved siden av Werp står f.v. Svein Hølen, Alf Skredsvig og Gunnar Evje.

Hoppkompiser: Hans L. Werp (f.v.) viser fram Krokens premiesamling til Erlings gamle hoppkompiser fra Åmot. Ved siden av Werp står f.v. Svein Hølen, Alf Skredsvig og Gunnar Evje. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Erling Kroken var rikskjendis og Sigdals største idrettsmann. Sambygdingene har ikke glemt ham og møtte mannsterke opp for å sikre seg et eksemplar av boka om hans liv.

DEL

– Denne boka begynte jeg på for over 20 år siden, forteller forfatter Hans L. Werp.

Da hadde han gjort sitt første intervju med den aldrende skihopperen Erling Kroken, og han skjønte at her lå det et fargerikt materiale som måtte skrives ned.

Onsdag kunne Werp lansere boka på Nerstad samfunnshus, der også den rikholdige premiesamlingen til Kroken står utstilt.

Et puslespill

Etter at Erling Kroken selv gikk bort i 2007, fortsatte Werp arbeidet med å nøste opp livet til skihopperen som gjorde det stort på 1950-tallet. Han har snakket med familie og treningskamerater, søkt i Aftenpostens arkiver og finlest utklippsboka som Arne Thingelstad i sin tid lagde, og som i dag er i Nedre Sigdal Idrettsforenings eie.

– Det har vært et puslespill, men resultatet har blitt ei bok i en sjanger jeg føler jeg behersker – en blanding av historie, biografi og litt fiksjon, sier Werp.

Boka er ikke bare ei rein idrettsbok eller en rein biografi om en av hoppsportens store personligheter. Den gir også et tidsbilde av 50-tallet – ei tid med etterkrigsdønninger, nøysomhet og optimisme, ei tid da topp-idrettsutøvere kunne ta seg en røyk og dra på byen uten å vekke anstøt.

På Krokens bursdag

Lanseringen skjedde på Erling Krokens bursdag, og sønnen Arne Kristian Kroken hadde tatt turen til Nerstad fra Lommedalen. Han setter pris på det Hans L. Werp nå har samlet mellom to permer om faren.

– Jeg har fått noen smakebiter fra boka underveis, og det har til og med dukket opp ting jeg ikke visste om, sier sønnen.

Også gamle hoppkompiser fra Åmot hadde funnet veien opp-over bygda. Alle er nå i 80-årene, men de har fortsatt den gylne tiden i hoppbakken friskt i minne.

Lang kø

Etter å ha levert et fengende foredrag i kjent slentrende nostalgisk og humoristisk stil, kunne Werp sette seg til signeringsbordet. Signeringskøen snodde seg lang gjennom samfunnshuset, da svært mange av de over 100 frammøtte ville sikre seg et eksemplar.

Inntektene fra salget går uavkortet til Nedre Sigdal Idrettsforening.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken