Gruveost på menyen

Ingrid Bermingrud Terum legger på plass ost i gruvegangen. Et tett samarbeid med Mattilsynet og Matforsk  sikrer kvaliteten på osten.

Ingrid Bermingrud Terum legger på plass ost i gruvegangen. Et tett samarbeid med Mattilsynet og Matforsk sikrer kvaliteten på osten.

Artikkelen er over 12 år gammel

Langt inne i en kald og mørk gruvegang ligger en kulinarisk nyskapning til modning.

DEL

MODUM: Det vil si - selve osten er ikke en nyskapning. Det er ideen om gruvelagring som er ny. Men ideen er like god som osten, og både Blaafarveværket og Eiker Gårdsysteri håper den blir en suksess.

Stabil temperatur

- Det har ikke eksistert gruvelagret ost i Norge før nå, opplyser Ingrid Bermingrud Terum fra gårdsysteriet i Øvre Eiker.

Hun er i Koboltgruvene for å legge mer ost til modning. Stabil temperatur og god fuktighet gjør Clara Stoll til et ypperlig sted å lagre ost.

En liten gruveost dekket med sort vokslag har allerede ligget inne i fjellet en stund. Nå skal også Holtefjellosten prøves ut i de eldgamle gruvegangene.

- En ost med smak. Nesten som en italiensk parmesanost, smiler Blaafarveværkets leder Tone Sinding Steinsvik fornøyd.

Da hun kom med ideen om gruvelagret ost i midten av januar, ble det for alvor fart i samarbeidet mellom ysteriet og kulturinstitusjonen.

Damene ved Eiker Gårdsysteri tente umiddelbart på ideen.

- De stilte sporty på befaring allerede samme uke, forteller Blaafarveværkets markedsansvarlig Helle Mikkelsen.

Glassvegger

En passende gruvegang ble renset for stein og grus. Nå kan besøkende se osten ligge til lagring idet de går forbi på en av årets nye og spennende gruveturer. To nøye tilpassede glassvegger fra Modum Glassindustri sørger for innsyn i ostelageret.

Den 16. juni åpnes gruvene med pomp og prakt. Da vil også det spennende samarbeidet mellom Blaafarveværket og Eiker Gårdsysteri lanseres, men allerede fra Blaafarveværkets åpningsdag den 19. mai, vil den lokale osten være å finne i hyllene.

Artikkeltags