Første runde av årets cup ble arrangert på Gol søndag. Deretter var det Sigdal tirsdag, før busser og øvrige ekvipasjer satte seg i bevegelse mot Hønefoss der dagens løp går. Lørdag er det siste mulighet til å rette opp dårlige løp, da er Elverum stedet.

«Ganske bra»

Brødrene Sondre (12) og Marius Holtet (9) er blant deltagerne fra den lokale motorklubben.

De kjører i samme klasse, Formel Micro.

Foreløpig er storebror best. Marius har ikke kjørt så mange løp ennå, og her som i annen sport, er erfaring viktig å ha med seg.

– Det er svingene som avgjør, forklarer Sondre.

– Hvordan skal de tas?

– Det er best å legge seg litt ut ved inngangen, og midtveis i svingen presser du go-karten innover i banen. Da skyter du liksom ut på rettstrekningen, sier Sondre.

Det er som skøyteløp, altså. Det gjelder å ha god fart ut av svingen, ellers blir det som å starte på nytt.

Sondre ble nummer 14 på Gol mens lillebror kjørte ut.

At gutta begynte med go-kart var ikke helt tilfeldig. Pappa har kjørt bilcross. Eplet faller sjelden langt fra stammen.

Kjemper i toppen

Glenn Fossen begynner å bli et velkjent navn i denne sporten. Kryllingen har kjørt lenge og kjemper som ventet i toppen av Formel Yamaha også i årets sommercup.

– Jeg ble nummer tre på Gol, der fikk jeg andre startspor og banen på Gol er så trang at det er nesten umulig å komme forbi, forteller Glenn.

Han har større forhåpninger til de siste løpene i årets cup. Der byr banene på større forbikjøringsmuligheter.

Glenn spiller også fotball på Krødsherads lag i 6. divisjon.

– Jeg har ikke fått vært med så mye de siste ukene fordi det har vært så mye go-kart løp, sier Glenn. Han spiller «utpå» på KIL, mens han sto i mål på Vikersunds guttelag i fjor.

– Men jeg ble lei av å stå i mål, sier Glenn, før han gjør de siste forberedelsene til tidskjøringen som avgjør startposisjon.

Klubbkameraten Bjørnar Frydenhaug er en av de hardeste konkurrentene. På treningskjøringen tirsdag morgen skilte det 1/1000 dels sekund mellom de to klubbkameratene.

«Gass og brems»

Heidi Frydenhaug og Karin Fossen er også velkjente i go-kartsammenheng. Jentene var ikke helt fornøyde med første runde av årets sommercup.

– Men jeg fikk ihvertfall førsteplass i gruppe 2, smiler Heidi.

Karin ble kjørt av banen.

– Jeg ble vel litt sur da, innrømmer Karin.

Men Sigdal Motorsenter er noe annet. Dette er hjemmebanen.

– Her er det bare gass og brems som gjelder, sier Karin.

Så nærmer det seg tidskjøring. Go-karter trilles fram i startområdet. Små førere setter seg tilrette i bøttesetet, mens mammaer og pappaer kommer med de siste gode råd.

Noen mammaer, men flest pappaer får dagens trim ved å dytte i gang.

Vrooom!